Černošská žena místo prezidenta-otrokáře? Američané už roky diskutují o nové tváři dvacetidolarovky

Americká vláda ještě za Baracka Obamy slíbila, že na jednu z dolarových bankovek umístí ženu. Vybrala dvacetidolarovku a lidé v anketě zvolili první černošskou postavu na americké měně – bojovnici proti otroctví Harriet Tubmanovou. Nápad vzešel od tehdy devítileté Sofie v rámci školního projektu. Její vládou posvěcený návrh část USA přijala za svůj, a to včetně prezidenta Joea Bidena. Přesto nová dvacetidolarovka ještě ani zdaleka není na obzoru.

Malíř z Detroitu Eno Laget mi ukazuje svou loňskou volební edici pouličního umění. Jde o jakousi alegorii amerického příběhu a jedním z výrazných motivů je také právě dvacetidolarová bankovka s portrétem Harriet Tubmanové.

Malíř z Detroitu Eno Laget mi ukazuje svou loňskou volební edici pouličního umění

„Koho vybereme, aby byl zobrazený na našich penězích, patří podle mě k tématům, kterým by se politici měli věnovat. Když vidíte něčí tvář na bankovce, vyvolává to ve vás přesvědčení, že patří mezi důležité lidi, co představují správnou věc,“ popisuje.

Kontroverzní hrdina

Harriet Tubmanová kdysi uprchla z otroctví, systematicky z něj pak pomáhala i dalším černochům, kterých tak zachránila asi sedmdesát. Stala se špionkou Severu za občanské války a později podporovala ženské emancipační hnutí v Americe. Andrew Jackson, kterého by na dvacetidolarovce nahradila, byl hrdinou britsko-americké války a později sedmým americkým prezidentem, mimo jiné zodpovědným za genocidu amerických indiánů a usilujícím o zachování otroctví.

„Jacksona jsem namaloval tam nahoru škrtnutého. A tady dole je Harriet Tubmanová, jako by mu vzkazovala, že existují důležití lidé, co se výrazně snažili o to, aby tahle země vyrostla, vyspěla a skutečně zaručila to, co tvrdíme, i když to nežijeme – tedy že všichni lidé se rodí sobě rovní,“ ukazuje mi malíř Eno.

Politická korektnost?

Obamova administrativa zahájila práci na novém designu dvacetidolarovky. Donald Trump, který si pověsil do Oválné pracovny Jacksonův portrét, označil navrhovanou výměnu za politickou korektnost a jím jmenovaný ministr financí uvedl, že toto rozhodnutí není v jeho rukou.

„Pro mě jako černošskou Američanku by to bylo velmi osvobozující, mít na bankovce Harriet Tubmanovou. Považovala bych to za uznání všeho utrpení, kterým jsme si prošli,“ říká mi Brenda Parkerová, představitelka historických postav na dnes už turistickém p

Po nástupu Joea Bidena do funkce letos v lednu Bílý dům oznámil, že se pokusí proces výměny uspíšit. I kvůli náročnému vývoji bezpečnostních prvků je ale dost možné, že symbolika se nebude měnit dřív než kolem roku 2030, kdy byly úpravy dvacetidolarovky beztak v plánu.

„Pro mě jako černošskou Američanku by bylo velmi osvobozující mít na bankovce Harriet Tubmanovou. Považovala bych to za uznání všeho utrpení, kterým jsme si prošli. Dostat se na symbol moci, jakým jsou peníze, to mluví za všechno, protože pro většinu lidí peníze znamenají moc. A moc znamená svobodu,“ říká Brenda Parkerová, podle níž by bylo naprosto vhodné a dojemné mít bankovce namísto Jacksona Harriet Tubmanovou.

autoři: Jan Kaliba , and
Spustit audio