Červené cihly, ubytování pro umělce, otevřeno do náměstí. Galerie v mlýnech má obrysy

21. březen 2023 12:13

Pardubické galeristy čeká velká výzva. Z tradičního výstavního bílého prostoru městskou galerii GAMPA přestěhují mezi stěny z červených cihel. Galerie se už v létě přemístí z Příhrádku do nové budovy v areálu pardubických Automatických mlýnů.

Návštěvníka už na stavbě obklopí všudypřítomné červené zdivo. Výrazný prvek nezmizí ani po dokončení stavby. „Architekt nechtěl narušit pohled na stěny a stropy, takže všechno je umístěno v podlaze, včetně vzduchotechniky a dalších záležitostí,“ popisuje vstupní část ve tvaru L stavbyvedoucí Jan Gabriel.

Variabilní prostor

Prostor působí obrovsky, má totiž více než 400 metrů čtverečních, říká vedoucí galerie Šárka Zahálková. „V rámci charakteru jednotlivých výstav buď budeme chtít pracovat s oddělenými prostory, takže tady můžou vzniknout dva vedle sebe fungující výstavní projekty. Nebo to propojíme tak, že pracujeme s celým prostorem galerie, který je spojitý až do lektorského ateliéru.“

Lektorský ateliér povede Nikola Březinová. „V dolní části bude místo pro tvoření a po točitých schodech se vyjde nahoru, kde by měl být hrací koutek.“

Červená výzva

Hlavním poznávacím znamením městské galerie bude červená cihla. Ta je totiž dominantním prvkem celého prostoru. Galeristé si s tím budou muset poradit. „Ty stěny nebudeme využívat na zavěšování. Bude to spíš o objektové tvorbě, o architektuře uvnitř architektury. Ne, že by to ty stěny neumožňovaly, ale cokoli, co zavěsíte, tak ta pozornost je roztříštěná,“ popisuje Zahálková. Nabízí se tak práce s vnitřní architekturou a rozdělení pomocí panelů.

Velká prosklená stěna v přízemí se dá roztáhnout, čímž se propojí galerie s venkovním prostorem. „Budeme na nějaké období mít přednáškový sál nebo setkávací prostor, který se může otevřít směrem do náměstí, které je před galerií.

Není galerie jako galerie

V prostoru Automatických mlýnů budou hned tři galerie. Městu patří nově vznikající objekt, kam se přesune městská Gampa. V budově nějblíž Chrudimce Pardubický kraj dokončuje Gočárovu galerii. A součástí bývalého sila, které patří manželům Smetanovým, bude také galerie.

Kromě toho nabídne galerie ve dvou ateliérech zázemí rezidenčním umělcům, kteří budou mít možnost v mlýnech bydlet a tvořit. „Umělci a umělkyně, se kterými budeme spolupracovat, tady budou moci pobývat. Jeden prostor je zamýšlen pro lidi, kteří pracují s objektovou tvorbou. Nahoře je ateliér pro člověka, kterému stačí stůl, počítač. Může to být spisovatel, nebo člověk, který pracuje s audiovizí, filmem, zvukem.“

Veřejnost bude moct využít i střechu, která poskytne prostor pro odpočinek nebo kulturní akce. Galerie Gampa v Automatických mlýnech se pro návštěvníky otevře na začátku září.

autoři: Naďa Kubínková , pta
Spustit audio

Související