CES 2021: Inovátoři předvedli parkovacího asistenta, domácího mazlíčka budoucnosti i ledničku, která sama nakoupí

15. leden 2021

Největší světový veletrh inovací CES, který každoročně probíhá v americkém Las Vegas, se kvůli pandemii přesunul do online prostoru. Vědecký redaktor Petr Kološ, který celý veletrh sledoval, si ale nemyslí, že CES už na webu zůstane. Online událost je totiž pro firmy méně atraktivní, což dokazuje i výrazně nižší počet účastníků – registrovaných vystavovatelů byla oproti loňskému ročníku jen polovina. Projděte se spolu s Petrem Kološem mezi vybranými vynálezy.

Nižší byla i účast českých projektů. Společnost Czech Invest letos na veletrh vyslala jen tři zástupce. V loňském roce jich přitom bylo celkem osm.

Čtěte také

Za Českou republiku se na CESu 2021 představila firma VisionCraft, která prostřednictvím monitorovacích systémů pomáhá reagovat na problémy související s dopravou a parkováním ve městech nebo obcích.

Dalšími tuzemskými účastníky byl Protoprint, který se soustředí na vývoj 3D tiskových hlav, a PromethistAI s konverzační technologií, jež pomáhá osamělým nebo mentálně znevýhodněným lidem.

Chytré lednice a průhledné televize

Stále výraznější místo si na veletrhu získávají firmy zabývající se mobilitou. Nemizí ale ani produkty pro domácnost. Na online CESu byly předvedeny třeba ultratenké průhledné televize a chytré lednice, které dovedou samy objednat zásoby.

Pozornost si vysloužily třeba také hodinky pro cukrovkáře, navigační nástroj pro zrakově postižené, parkovací asistent pro plavidla, mazlíček budoucnosti nebo domácí třídírna odpadů.

Poslechněte si audioseriál Petra Kološe a o nových technologiích se dozvíte víc.

autoři: Petr Kološ , marz
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.