Češi a deskovky: Rádi je hrají a jako autoři dobývají světové žebříčky

24. březen 2017

Přes milion prodaných kusů a jednatřicet jazykových variant má na svém kontě původní česká desková hra Krycí jména. Brzy po svém vydání se stala fenoménem doslova po celém světě. Pomohl jí také úspěch v podobě ocenění Spiel des Jahres, které má v herním světě podobnou váhu jako Oscar ve světě filmovém.

O co ve hře jde? Hraje se na dva týmy. Součástí každé partičky je pětadvacet karet, na kterých jsou napsaná běžná slova. Část z nich jsou přezdívky agentů červeného týmu, další část modrého týmu a zbytek slov patří civilistům. Jeden hráč z každého týmu se stane superagentem, který zná totožnost všech agentů. Superagent má ve svém tahu možnost vyslovit jediné slovo jako nápovědu k identitám svých agentů. Spoluhráč pak hádá, kteří to jsou.

„Ocenění ve Spiel des Jahres je pro nás zlomem. Od vydání této hry se počet her, které vyrábíme, zešestnáctinásobil,“ komentuje úspěch hry její výrobce Petr Murmak. Dosud se žádné české hře tohoto uznání dosáhnout nepodařilo.

„Hra vznikla během chvilky. Má tak jednoduchý nápad, že mě překvapuje, že napadl zrovna mě a ne nikoho přede mnou,“ popisuje svou masově nejhranější hru brněnský autor deskových her Vladimír Chvátil. Hráčská komunita jej dobře zná jako Vlaaďu a jeho dřívější počiny patří ke globálně nejlépe hodnoceným hrám. Až Krycí jména ale přitáhla k hrací desce i příležitostné hráče, kteří neholdují několikahodinovým partiím. Je tak jednou z nejprodávanějších her jak na globálním, tak i českém trhu.

Deskové hry, ilustrační foto

„Češi preferují hry, které jsou lokalizované a přeložené do češtiny. Výhodou je také atraktivní ztvárnění. V nultých letech tady byla velkým fenoménem hra Bang o pistolnících na Divokém západě. Získala si tak velkou popularitu, že odbyt v České republice tvořil značnou část prodaných kusů po celém světě,“ vzpomíná Pavel Prachař, který je manažerem výroby her a jejich propagace a ve světě moderních společenských her se pohybuje už patnáct let. Naopak menší popularitu než v zahraničí mají podle něj v Česku abstraktní hry bez příběhu typu šachů.

Ti, kteří by se chtěli inspirovat, jaké hry jsou v hráčských kruzích populární, můžou využít jednak českého herního žebříčku na stránkách Hrajeme.cz nebo jeho globální obdobu dostupnou na serveru boardgamegeek.com.

Spustit audio