Češi budou bez banánů, čekají je jen horší a dražší potraviny, píše server Deutsche Welle

23. červen 2020

Německá stanice Deutsche Welle píše, že Čechům hrozí, že se budou muset vzdát banánů a jíst horší a dražší potraviny.

Čtěte také

Vedlo by k tomu přijetí navrhovaného zákona stanovujícího povinný podíl až 85 % českých potravin v obchodech. Přínosem by prý zákon byl pro velké zemědělské společnosti, napojené na politiky.

Deutsche Welle dále uvádí, že návrh narazil na zuřivý odpor obchodních kruhů i samotných farmářů a nesouhlasí s ním ani česká Hospodářská komora. V článku se také připomíná, že české zemědělství nemůže celou zemi uživit. Česká republika je totiž na dovozu potravin do značné míry závislá, a to i v takových základních potravinách, jako je například ovoce, zelenina, vepřové maso nebo drůbež.

Nepokoje ve Stuttgartu

Německý týdeník Spiegel se zabývá víkendovými nepokoji ve Stuttgartu. Výtržností, které začaly před sobotní půlnocí poté, co policie zkontrolovala jednoho mladíka kvůli podezření, že u sebe má drogy, se zúčastnilo 400 až 500 lidí.

Čtěte také

Policie 24 z nich zadržela, během potyček ale utrpělo zranění 19 policistů a účastníci nepokojů vyrabovali devět obchodů. Ve městě prý jde o dlouhodobý problém.

V centru Stuttgartu jsou rvačky už dlouho, hlavně v létě. Obyvatelé si na noční hluk, rozbité sklo a podobné věci stěžují nejméně od roku 2013. O víkendech se tu prý nedá spát bez špuntů do uší. Do řešení situace se teď má zapojit policie – ta už zřídila čtyřicetičlenný vyšetřovací tým a spustila informační portál. Policie také oznámila, že v nadcházejících týdnech přesune do Stuttgartu posily. Ministr vnitra spolkové země Bádensko-Württembersko Thomas Strobl uvedl, že podobné nepokoje Stuttgart zatím nezažil a nesmí je zažít znovu.

Financial Times se vrací k srbským volbám

K nedělním srbským parlamentním volbám se vrací britský list Financial Times. Drtivě zvítězila Srbská pokroková strana prezidenta Aleksandra Vučiče. V parlamentu, spolu se svým koaličním partnerem populistickou Socialistickou stranou, získá 221 křesel z celkových 250. V podstatě tedy nebude mít žádnou opozici.

Čtěte také

Většina opozičních stran ostatně volby, které nepovažovala za rovné a svobodné, předem bojkotovala, což se odrazilo i v nižší volební účasti. Zatímco v roce 2016 přišlo k volebním urnám 57 % voličů, nyní to bylo jen kolem 48 %.

Pozorovatelé si podle Financial Times teď kladou otázku, jak Srbská pokroková strana, tak silný mandát využije. Vučič čelí kritice, že posiluje svou moc, zatímco v jednáních o přistoupení k EU Srbsko už dlouho neudělalo výraznější pokrok. Podle názoru expertů se země stále víc blíží „systému jedné strany“. Příčinou slabosti opozice je prý hlavně nerovnováha v přístupu do médií, v kontrole nad volebními místnostmi a také v přístupu ke státním zdrojům.

Tuto sobotu srbského prezidenta čeká cesta do Washingtonu, kde se setká s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a také s kosovským prezidentem Hashimem Thaçim. Cílem jednání by mělo být řešení srbsko-kosovského konfliktu.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiozáznamu.

autoři: Miroslav Tomek , lup
Spustit audio

Související