Češi do 20 let si zahrají o titul. Hrdinou semifinále byl bývalý útočník Karlových Varů Jiří Kulich

Čeští hokejisté do 20 let se v noci na pátek utkají s Kanadou o zlato z mistrovství světa. Semifinálové drama se Švédy rozhodl v prodloužení bývalý útočník Karlových Varů Jiří Kulich.

Čeští hokejisté jsou poprvé od roku 2001 ve finále Mistrovství světa hráčů do 20 let. V souboji o zlato je čeká Kanada. Češi postoupili po výhře nad Švédskem 2:1 v prodloužení. Přitom ještě 40 sekund před koncem základní hrací doby prohrával český tým 0:1. Pak se ale ke střele dostal David Jiříček.

Jiříčkův gól dal vzpomenout na vyrovnávací branku Karla Rachůnka proti Švédům ze seniorském mistrovství v roce 2010. Tehdy také v samotném závěru základní hrací doby Češi vyrovnali duel se Seveřany, které nakonec dokázali i porazit.

Vítězný gól Jiřího Kulicha proti Švédsku

A to stejné se podařilo tentokrát i juniorům, když v závěru prodloužení poslal Čechy do finále Jiří Kulich. „Je radost se na to dívat. Všem doporučuji se na to dívat,“ hodnotí výkony na mistrovství světa juniorů současný asistent trenéra karlovarské Energie Vojtěch Šik.

Jiří Kulich dominoval už v mládežnických kategoriích karlovarského hokejového klubu. „Pamatuji si ho, když sem přišel z Chomutova. Bylo vidět jak je silný. Furt to potvrzuje přechodem do AHL, tam se o něj určitě postarají. Mají ho v hledáčku do NHL. Všichni mu přejeme, ať se mu to povede a jsme rádi, že jsme ho tady měli,“ vzpomíná Šik.

Podle něj byl Kulich vždy pracovitý a chtěl se zlepšovat. „Byl vždycky hladovej po gólu, silnej. Silnej na předbrankovém prostoru a tím se bude prezentovat.“

Češi v souboji o zlato nastoupí proti domácí Kanadě, která v semifinále porazila Spojené státy 6:2. Finále Mistrovství světa hokejistů do 20 let mezi Českem a Kanadou začne v Halifaxu v pátek v půl jedné ráno českého času.

Spustit audio