Češi jsou „odborníci“ na hokej a vaření, říkají kuchaři Jan Punčochář a Tomáš Levý

15. květen 2016

Říká se, že vaření je hledání, ale pro šéfkuchaře Jana Punčocháře je vaření především vášeň. To ostatně potvrdil v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou přímo na Garden Food Festivalu v Olomouci.

Česká kuchyně je sice podle jeho slov důležitá, ale potřebuje odlehčit. „Nemělo by se tolik přidávat smetany. Svíčkovou můžete připravit i bez mouky,“ připomíná s tím, že dnes nemáme příliš pohybu, a tak se objedeme bez velkého přísunu mouky a tuků.

„Vaření je pro mě vášeň. Baví mě připravovat zajímavé kombinace, aby hosté odcházeli z restaurace pobavení a mysleli na jídlo třeba i několik dní,“ říká Jan Punčochář. Lidé by si podle jeho slov měli jídlo víc užívat. „Většina Čechů nechodí do restaurací, ale třeba v Německu se každý týden rodina sebere, zajde na jídlo a stráví hezký den,“ přibližuje.

Kdyby měl popsal svůj poslední skutečně silný kulinářský zážitek, vybral by si ten z Itálie, kde si dopřál 14 chodů. „Třeba na ravioly plněné olivovým olejem. Když zavřu oči, pořád na ně myslím a tečou mi sliny,“ tvrdí.

Kuchař Tomáš Levý, který byl hostem druhé části Hosta Radiožurnálu, uznává, že si občas cvičí mozek při přemýšlení, jak navařit z klasických českých surovin. „Krevety u nás nedostanete, ale ochutnáte třeba nějaký vtipný pokrm z tvarůžků,“ popisuje.

Audio záznam rozhovoru, ve kterém se dozvíte mnoho dalšího, si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio