Češi mají na zrušených sKartách 12 milionů korun. Často neví, jak k nim

16. únor 2015

Necelý rok po zrušení sKaret má stále na těchto účtech peníze asi 30 tisíc lidí. Jenže řada z nich netuší, jak se k nim dostat. Bankomat jim nic nevydá a v obchodech už se s kartou platit nedá. Stát za předčasné ukončení projektu sKaret nechce platit České spořitelně žádné finanční kompenzace. Případný spor by rozhodoval soud.

„Stalo se mi, že jsem ty peníze potřebovala vybrat, ale nešlo to,“ říká Jana z Humpolecka.

Má na sKartě 11 000 korun. Šetřila si na novou sušičku. Jenže když ji chtěla minulý týden zaplatit, bankomat jí žádné peníze nevydal.

„Na sKartě jsem měla peníze, které mi chodily jako rodičovský příspěvek.“

Projekt sKarty zrušilo ministerstvo práce a sociálních věci v březnu 2014. Řada lidí, která má na účtech stále peníze, ale neví, jak se k nim dostat. Jako paní Jana.

„Nepočítala jsem s tím, že přestanou platit nebo fungovat i ty karty. Teď nevím, jestli se obrátím na Českou spořitelnu, pod kterou ten účet je, nebo jestli se obrátím na sociálku.“

Prostředky lze vyzvednout do 31. března 2018

Problémy s penězi na nepoužitelných sKartách řeší Úřad práce ČR nebo přímo Česká spořitelna.

Jarmila Klejzarová vedoucí oddělení zaměstnanosti na jihlavském úřadu práce říká, že zaměstnanci lidem minimálně poradí, jak v takovéto situaci postupovat.

„Majitelé těchto sKaret nebo těchto účtů si mohou své zbývající prostředky vyzvednout do 31. března 2018. Dávky jsou vypláceny dneska už převodem na účet nebo poštovní poukázkou. To znamená mimo sKartu.“

sKarta - vývoj událostí

V tuto chvíli evidují v České spořitelně zhruba 30 tisíc účtů sKaret, na kterých stále leží peníze.

„Na účtech po sKartách zůstalo něco kolem 12 milionů korun. Na mnoha účtech leží částky zhruba v jednotkách a desítkách korun,“ potvrdil Českému rozhlasu tiskový mluvčí spořitelny Marek Pšeničný.

Při vyzvednutí peněz přímo na přepážce České spořitelny je třeba mít s sebou platný doklad totožnosti.

Náhradu bance stát platit nehodlá

Za předčasné ukončení projektu sKaret nechce stát platit České spořitelně žádné finanční kompenzace.

Banka jako provozovatel systému, který měl fungovat pro výplaty sociálních dávek, vyčíslila v minulosti náhradu na více než 200 milionů korun.

sKarta

Podle původní smlouvy měla mít sKarty na starosti až do ledna 2024. Podle Petra Sulka z ministerstva práce a sociálních věcí by o případné kompenzaci musel rozhodnout až soud.

„Na základě interního i externího právního posouzení jsme přesvědčeni, že tuto povinnost nemáme, a na žádnou dohodu o kompenzaci jsme nepřistoupili.“

„Pomyslný míč je v tuto chvíli na straně České spořitelny, která se s námi může dohodnout na ukončení projektu bez finanční kompenzace, nebo se s námi soudit. Soud je jedinou autoritou v této zemi, která může případný spor rozhodnout,“ řekl Petr Sulek.

Podobný projekt, jako byly sKarty, ministerstvo práce podle náměstka ministryně Robina Povšíka neplánuje:

„Je zřejmé, že určitá elektronizace celého systému bude pokračovat. Stejně jako se vyvíjí společnost, bude docházet k určitému vývoji výplatě příslušných dávek. Systém, který se vrátil do podoby před sKartou, je poměrně ideální z hlediska uživatelů. My činíme nějaká opatření proto, abychom se v určitých případech pokusili zamezit i nějakému ne úplně správnému a hospodárnému nakládání s podporou.“

„Můžeme potvrdit, že některým klientům dáváme sociální podporu třeba ve formě poukázek, kde je možné odebírat jen určité druhy zboží, třeba hygienické záležitosti nebo potraviny,“ upřesňuje Povšík.

autoři: mkp , pbe , Michaela Vydrová , vkv , lam
Spustit audio