Češi mají ženy, víno, zpěv, Brazilci pivo, sambu, ženy, vypráví zpěvačka Lenka Novotná

14. leden 2023

Několik vstupních taktů pořadu vytvoří atmosféru prosluněné, i když v současnosti poněkud rozbouřené největší jihoamerické země Brazílie. Ženský hlas a portugalština patří Lence Novotné, českobudějovické rodačce, výborné zpěvačce, perkusionistce, baskytaristce a autorce.

Její záběr hudební, ale také geografický je velmi široký. A jeho osou je formace Colorful People, kterou tvoří především se svým slovenským partnerem, hudebníkem a producentem Jurajem Holodou. Ta už má za sebou interesantní nahrávky a koncerty, ale také spolupráci s Petrem Jandou, Michalem Prokopem nebo dokonce Jihočeskou filharmonií.

Jakkoli kousek srdíčka Lenky Novotné patří Brazílii, zdroj jejích hudebních zájmů je správné hledat na jihu Čech, v Českých Budějovicích. „Měla jsem dětství velmi bohaté. Můj děda měl rád swing a jazz. Taťka zase pochází z generace kapel Deep Purple a Uriah Heep. A s ním jsem už jako malá jamovala na kytaru,“ vypráví.

S Lenkou Novotnou se v pořadu Jihočeši projdeme jejím hudebním dospíváním, zavítáme do Brazílie a dozvíme se leccos zajímavého o tamní hudební kultuře a o tom, jak se Brazilci muzikou velice rádi baví. „Jako my Češi máme ženy, víno, zpěv, tak oni mají pivo, samba, ženy,“ říká zpěvačka.

A také budeme s Lenkou Novotnou samozřejmě mluvit o její formaci Colorful People, která loni otevírala Jihočeský jazzový festival, a na závěr zahrajeme novinku!

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související