Češi na podzim počítají s další vlnou epidemie koronaviru, ukázal průzkum

S končícím létem začínají v Česku mírně růst počty lidí nově nakažených koronavirem. Například za středu přibylo bezmála 400 nových případů a v nemocnici s covidem leželo asi sto lidí. Z průzkumu agentury Median pro Radiožurnál vyplývá, že většina lidí na podzim očekává další vlnu pandemie. Čtvrtina dotázaných naopak věří, že nepřijde.

Čtěte také

„Předpokládáme, že může dojít k určitému zhoršení epidemiologické situace,“ vysvětloval na konci srpna ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch zpřísnění pravidel pro kontrolu dodržování opatření na Letišti Václava Havla.

A čísla mu dávají za pravdu – denní počty nakažených v mezitýdenním srovnání stoupají nepřetržitě od konce srpna a příchod další vlny pandemie předpokládá většina lidí. V průzkumu agentury Median to uvedlo 69 procent dotázaných.

Jaká část Čechů očekává další vlnu epidemie koronaviru?

Optimisticky vidí podzim hlavně voliči SPD

„Pesimističtí jsou voliči Pirátů a STANU, kteří v 78 procentech předpokládají, že nás další vlna covidu nemine. Ve vyšší míře příchod další vlny na podzim očekávají lidé v produktivním věku 30 až 44 let a vysokoškoláci,“ doplňuje ředitel agentury Přemysl Čech.

Čtvrtina lidí oslovených v průzkumu naopak příchod další vlny pandemie nečeká. Nejčastěji to jsou voliči SPD. Loni touto dobou začaly počty nakažených stoupat nad tisíc denně, ve druhé polovině října dokonce nad deset tisíc.

Spustit audio

Související