Češi proti rakovině. Nový onkologický lék SOT 101 je ve druhé fázi klinických studií, první pacient je z Brna

4. srpen 2022

V Česku začala druhá fáze klinických studií léku na nádory například plic, prostaty nebo kůže s označením SOT 101. Vyvíjí ho biotechnologická společnost Sotio ze skupiny PPF. Vědci ho podávají společně s přípravkem od jedné z největších a nejstarších farmaceutických firem na světě MSD. V další fázi teď léky dostal jako první na světě pacient v Masarykově onkologickém ústavu v Brně. V příštích měsících se studie zúčastní zhruba 300 lidí nejen z Evropy, ale také z USA.

V sídle společnosti Sotio v pražských Holešovicích spolu s Martinou Bartošovou z výrobní divize sledujeme nakládání přípravku SOT 101 do krabice. Ve vývoji je to další významný posun. Právě totiž začíná druhá fáze klinických studií.

Naším klíčovým úkolem je najít nádor, který by na testovanou látku mohl co nejlépe reagovat, určit, zda naše látka má šanci na úspěch, zda je úspěšný dostatečně víc než současné možnosti léčby,“ vysvětluje generální ředitel společnosti Sotio Radek Špíšek.

Čtěte také

Vědci proto definovali šest skupin různých druhů nádorových onemocnění. V každé skupině bude zhruba 50 pacientů z různých zemí a vědci budou sledovat, jak na léčbu reagují.

Kombinace léků

Přípravek SOT 101 funguje na bázi Interleukinu 15. To je bílkovina, kterou máme běžně v těle a je zodpovědná za to, že si bílé krvinky dokážou poradit s viry a nádorovými buňkami. „Vylepšili jsme ji, zásadně jsme zvýšili jeho funkci a modifikovali tak, že se zvýšením funkce nezvyšujeme nežádoucí účinky.“

V této klinické studii nově vyvíjený lék pacienti dostávají v kombinaci s přípravkem Keytruda. Za ním stojí velký světový farmaceutický hráč – firma MSD. Je zástupcem nové skupiny léků, kterým se říká checkpoint inhibitory a které posilují imunitní odpověď proti nádorům.

A výsledky předchozích částí klinických studií jsou podle Radka Špíška slibné. „Máme šest pacientů ze 16, u nichž vidíme, že nádor zareagoval na kombinaci. Dává nám to naději, že kombinace léků je účinnější.“

Onkologický Příspěvek SOT101

20procentní šance

V nové fázi kurýr odvezl první léky do Masarykova onkologického ústavu v Brně. Vědci ale před sebou mají ještě několik let práce. I když jsou dosavadní výsledky slibné, šanci na to, že jednou bude i v Česku vyvíjený lék běžně pomáhat, aktuálně odhadují zhruba na 20 procent.

autoři: Ondřej Vaňura , als
Spustit audio

Související