Češi umí vyrábět vodu ze vzduchu. Svou technologii už brzy představí na výstavě EXPO v Dubaji

4. září 2021

Zavlažování pouště jen za pomoci slunce a vzduchu? Právě takový systém představí Češi na výstavě EXPO 2020 v Dubaji. Český pavilon už teď obklopuje zelená zahrada zalévaná vodou získanou ze vzdušné vlhkosti.

Do otevření světové výstavy EXPO 2020 v Dubaji zbývá měsíc. V českém pavilonu nyní panuje čilý ruch dokončovacích prací, na kterých se podílejí jak dělníci většinou původem z Indie a Pákistánu, tak čeští pracovníci firem, které se na realizaci pavilonu podílejí.

Stále tu probíhají stavební úpravy. V rámci 3D tisku také chceme představit novinku, kterou ještě tento trh neviděl,“ ukazuje Roman Schiller na konstrukci zakrytou plachtou. Právě Roman Schiller je vedoucím projektu, kterým chce česká firma Prusa přiblížit trojrozměrný tisk běžným uživatelům.

V přízemí haly zatím výtvarník Jan Dostál šplhá jako pavoučí muž po plastice z nerezových trubek. Objekt zvaný Mrak je nejvýraznějším prvkem celého pavilonu. A zdá se, že dílo je u konce. „Dneškem jsem tady ukončil svou činnost. Ukončila to tahle fontána, kterou jsme ještě s kolegou propojovali hadicemi,“ ukazuje.

České expozici na výstavě Expo se přezdívá Mrak

Unikátní technologie na výrobu vody

V atriu pavilonu teď asi 15 dělníku staví lešení a připravují zavěšení jedné z hlavních instalací českého pavilonu – obrovské skleněné plastiky od českého designéra Maxima Velčovského, která se jmenuje Zlatý déšť.

To co vidíte kolem sebe, jsou dokončovací práce ve smyslu instalace exponátů. Pavilon je hotov, je plně funkční, funguje systém S.A.W.E.R., což je technologie, která vyrábí vodu ze vzduchu a zavlažuje zahradu. Já si myslím, že budeme hotoví do 10. září a budeme mít ještě dost času to tady uklidit,“ shrnuje generální komisař české účasti na výstavě EXPO 2020 Jiří František Potužník.

Právě zmíněná technologie S.A.W.E.R. je srdcem celého pavilonu. Už teď produkuje denně stovky litrů čisté vody, kterou získává ze vzdušné vlhkosti pouze s pomocí solární energie.

Spustit audio

Související