Češi v Dubaji ukazují, jak získávat vodu ze vzduchu. O unikátní systém mají zájem i v zahraničí

2. říjen 2021

Pomyslným srdcem českého pavilonu na Světové výstavě EXPO je systém S.A.W.E.R. Právě ten dokáže vyrobit vodu ze vzduchu, a to třeba i uprostřed pouště. V Dubaji teď zavlažuje zahradu, která je u české expozice. Jaká byla jeho cesta z laboratoří až na Světovou výstavu EXPO?

„Název představuje zkratku Solar Air Water Energy Resource. Dohromady to znamená úsporné zařízení, které dělá ze slunce a vzduchu vodu,“ popisoval v lednu 2018 Tomáš Matuška z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT.

Čtěte také

Používáme v podstatě podobný princip, jaký se používá pro průmyslové odvlhčování, kdy desikant dokáže i z relativně suchého vzduchu dostat molekuly na svůj povrch a potom je uvolnit s využitím tepla do vzduchu zpátky.“

Následující měsíce v laboratoři v Buštěhradě spolu s kolegy zařízení testoval, a to v podmínkách podobným těm v Dubaji. „Trochu nás překvapilo, že realita funguje o něco lépe než teorie. Teď nás čeká integrace do kontejneru a pak kontejner poputuje lodí do pouště pro první demonstrační testy,“ říkal Tomáš Matuška na podzim 2018.

O tři čtvrtě roku později už stál u českého kontejneru uprostřed vyprahlé Saúdské Arábie. Autonomní systém poháněný pouze solární energií tam bez problémů vyráběl vodu. Takovéhle zařízení může pomoct někde hluboko v poušti, kam nedotáhnete dráty a trubky, kam nevedou asfaltové silnice.“

Získat vodu i ze suchého vzduchu

Teď už S.A.W.E.R. funguje v českém pavilonu na EXPO v Dubaji. A po spojení s českou jednotkou WatiMin, která destilované vodě dodává minerály, vzniká i pitná voda.

Rekuperovaný vzduch se vrací, v druhé části z něj získáváme pitnou vodu. Takto upravená se dostává do fotobioreaktoru, kde z ní vznikne voda vhodná pro závlahu,“ popisuje generální komisař české účasti Jiří František Potužník.

Díky relativně vlhkému vzduchu dokáže systém v Dubaji vyprodukovat víc než 800 litrů vody denně. Fungovat ale může i v těžších podmínkách. „Ostatní mechanismy a technologie, které stojí v principu na kondenzaci, potřebují větší vlhkost vzduchu než dvě třetiny. Nám se daří získávat vodu ze vzduchu i suššího než 20 % vlhkosti,“ dodává.

O systém S.A.W.E.R. se podle Potužníka už zajímají zákazníci i mimo Spojené arabské emiráty, třeba ze Saudské Arábie nebo Malajsie.

Spustit audio

Související