Češi z ČVUT zvítězili v soutěži dronů v Abú Dhabí

Do soutěže Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge v hlavním městě Spojených arabských emirátů se český tým vydal v roli jednoho z favoritů.

Tým z Českého vysokého učení technického není na soutěži dronů poprvé. Loni se mu dokonce podařilo vyhrát jednu z disciplín. Přestože se podmínky výrazně zpřísnilY, Češi by své dosavadní výsledky chtěli vylepšit.

Celkem 27 odborníků na techniku a robotiku se vydalo do Emirátů už čtyři týdny před startem soutěže, aby se zúčastnili „atraktivní přehlídky vědecké práce“, jak klání pojmenoval Martin Saska.

Do soutěže se zapojilo 30 předních světových univerzit.

V první části soutěže se Čechům dařilo víc než dobře. V lovu balónků obsadili druhou příčku, ve stavění zdi byli s náskokem první a hašení ohňů jim vyneslo páté místo. Do finále tak tým ČVUT nastoupil z pozice favorita. V závěrečném souboji ale začínají všichni od nuly.

Drama na závěr

Finále českému týmu nevyšlo úplně podle představ. Dronům ČVUT se nedařilo paradoxně hlavně v disciplíně, v níž o den dřív zazářily – stavbě zdi. Organizátoři úvodem udílení cen oznámili, že splnit všechny úkoly se nepodařilo nikomu, a proto si ani nikdo neodváží hlavní peněžní cenu.

Po vyhlášení třetího a druhého místa byli ale za nejlepší tým vyhlášeni právě Češi. A tak zlatý pohár, jedna zlatá (stavba zdi) a jedna stříbrná (lov balónků) medaile poputují do Prahy.

Nejvíc medailí z jednotlivých úloh si z Abú Dhabí odvážejí Evropané, umístily se také například univerzity ze Svilly, Madridu nebo Bonnu.

autoři: Petr Kološ , marz
Spustit audio

Související