Česká firma patentuje výrobu betonu s použitím stavební suti

14. říjen 2019

Nový český patent šetří náklady stavebníků i životní prostředí. Z materiálu, který by jinak skončil na skládkách, vytváří s pomocí nanomateriálu novou hodnotu.

Do betonu se standardně přidává kamenivo. Specialisté ze společnosti ERC-Tech se rozhodli, že tento materiál nahradí stavební sutí. „Tento postup umožňuje plnou certifikaci betonu,“ říká specialista z firmy Pavel Gorecký. 

Know-how spočívá jednak v přípravě recyklovaného kameniva, tedy ve způsobu rozdrcení stavební suti, ale také v procesu jeho další výroby. „A samozřejmě v přidání určité nanopříměsi, která vlastnosti kameniva zlepšuje,“ dodává Bohuslav Slánský ze společnosti Skanska. Tato firma s výrobou recyklovaného betonu v Olomouci již začala.

Kolik je u nás stavebního odpadu?

Suť v Česku tvoří zhruba polovinu veškerého vyprodukovaného odpadu. Své další využití najde pouhá desetina této suti. V současné době se suť používá především v režimu „downcycling“, to znamená že se snižuje její hodnota. Tento nápad se zaměřuje na to, aby se její hodnota využila. Vytvoří se tedy nový produkt. Nápad znamená úsporu jak v množství uhlíkové stopy, tak úspoře primárních neobnovitelných zdrojů, tedy kameniva.

Úpravy pro vyrábění recyklovaného betonu jsou snadné a levné 

Úpravy, které jsou nutné pro výrobu recyklovaného betonu, nejsou viditelné na první pohled. Spočívají v úpravě dávkování vstupní směsi a dalších příměsí. Velké rozdíly nejsou patrné ani na nákladech majitele betonárny.

Když jsi dnes sedneme s kvalitní betonářskou společností, tak do týdne můžou vyrábět...
Pavel Gorecký, ředitel firmy ERC-Tech

Nadnárodní koncern byl pro tuzemského vynálezce výrobního postupu klíčový. Ve Švédsku, ze kterého firma Skanska pochází, jsou hodnoty jako ohleduplnost k životnímu prostředí, cirkulární ekonomika nebo nízká uhlíková stopa velmi významné. 

Beton z recyklovaných materiálů sice potřebuje speciální nanopřísadu, ale také do něj stačí  přidávat méně cementu. I to znamená další snížení nákladů i takzvané uhlíkové stopy. 

Za 10 let bude mít štěrk jen zhruba polovina z tuzemských 220 lomů. Takže se dá čekat že cena kameniva půjde nahoru.
Specialista na udržitelný rozvoj Karel Fronk, Skanska

Ve Švédsku se vývojem betonu z recyklovaného kameniva zabývají už několik let, nicméně se jim nepodařilo dosáhnout uspokojivého výsledku. „Na našem minulém setkání, kdy byli zástupci společnosti přímo tady ve výrobě, projevili o náš postup obrovský zájem. Teď projednáváme nějakou formu licence,“ říká Pavel Gorecký.

O výrobu recyklovaného betonu mají zájem také ve Finsku, na středním východě, v Jižní Americe, v Singapuru a v Indonésii. Firma podala patenty zhruba ve 169 zemích a postupně jsou jí udělovány.

Autorem celého řešení je František Polák, který pracuje v oblasti stavebnictví téměř 40 let.

autoři: Petr Kološ , mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.