Česká hra Svoboda 1945: Liberation vypráví o odsunu Němců tak, jak to hodiny dějepisu nedělají

13. srpen 2021

Jarda tentokrát ve studiu přivítal hned trojici hostů – Ondřeje Pašku, Andreu Hubert a Ondřeje Trhoně ze studia Charles Games. To v uplynulých dnech vydalo svou v pořadí druhou hru, Svobodu 1945: Liberation, která představuje unikátní kombinaci adventury, interaktivních rozhovorů a hratelných vzpomínek na konec druhé světové války

Charles Games se do povědomí dostali před čtyřmi lety díky Attentatu 1942, který před zformováním samotného studia vyšel pod hlavičkou Filozofické a Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a Akademie věd ČR. Vzhledem k úzké spolupráci s historiky a vědeckému pozadí je snadné u Svobody 1945: Liberation sklouznout k označení výuková či edukativní hra, mnohem víc než na biflování dat a míst ale klade důraz na prožitky, emoce a autentické příběhy.

Ty vypráví nejen skrze herecké výkony, ale i prostřednictvím miniher, takzvaných hratelných vzpomínek, kde si hráči a hráčky například musejí sbalit zavazadla z pohledu odsouvané německé rodiny v souladu se seznamem zakázaných předmětů nebo se coby statkář snaží udržet si půdu a dobytek navzdory rostoucím každoročním odvodům během kolektivizace.

Andrea Hubertová, Ondřej Paška a Ondřej Trhoň

Zároveň ale musejí v roli památkáře rozhodnout o osudu školy ve vesnici Svoboda a mohou se pustit také do rozplétání sousedských vztahů a sporů, které jsou i více než padesát let po konci války (současnější pasáže se odehrávají v roce 2001) stále velmi vyhrocené.

Je Svoboda 1945: Liberation přístupná i lidem, kteří se nezajímají o moderní dějiny? Jak se testují hry plné rozvětvených dialogů? Co bylo pro Charles Games při vývoji největší výzvou? Poslechněte si celý díl Questu s vývojáři hry o moderní české historii.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.