Česká pošta zruší letos v létě 300 poboček. Podívejte se na jejich seznam, který zveřejnila

31. březen 2023 10:49

Česká pošta zveřejnila v pátek kompletní seznam svých poboček, které letos v létě zaniknou. Je jich celkem 300 po celé republice. Počet pošt se tak sníží z 3200 na 2900. Starostové a primátoři se měli o konci poboček ve svých obcích dozvědět datovou zprávou. Ve Středočeském kraji bude zrušeno 24 poboček, v Praze 35.

Kompletní seznam plánovaných rušených poboček:

„K 1. červenci uzavíráme 300 poboček, které už nejsou podle platné legislativy potřeba,“ oznámil Miroslav Štěpán, pověřený zástupce generálního ředitele České pošty.

Pošty se mají rušit ve větších obcích nad 2500 obyvatel, kde je více poboček. V místech, kde sídlí pouze jedna pošta, končit nemají.

V Praze jich ubude 35, v Ostravě 19 a po 12 pobočkách zanikne v Brně a Plzni. Nejvíce pošt se zruší v Moravskoslezském kraji, celkem 48, dále v hlavním městě a 22 v Ústeckém kraji. Docházková vzdálenost na nejbližší poštu má stoupnout ze dvou na tři kilometry.

Rušené pobočky pošta vybírala podle návštěvnosti klientů, podle počtu uskutečněných transakcí, ekonomické rentability jejich provozu a podle kritérií, jež jsou důležitá z pohledu klienta, jako jsou například bezbariérový vstup nebo dostupnost MHD.

Tímto krokem chce pošta snížit ztrátu. Ta za loňský rok dosahuje 1,5 miliardy korun. Pokud by nepřijala úsporná opatření, skončila by letos v insolvenci.

„Dlouhodobý trend v poptávce po tradičních poštovních službách je klesající. Za posledních pět let klesl zájem o tyto služby na pobočkách o 40 procent,“ upřesnil v pátek mluvčí České Pošty Matyáš Vitík.

Pošta v souvislosti se snižováním počtu poboček také rozdá výpovědi zhruba 1600 zaměstnanců z celkem asi 25 tisíc. S odbory má vedení podniku propuštění projednávat v první polovině dubna. Propouštěným zaměstnancům firma nabídne jinou pracovní pozici nebo rekvalifikaci.

Zrušení poboček je jedním z prvních kroků chystané transformace České pošty. Během dvou let by se měla rozdělit na státní podnik provozující pobočky, které poskytují základní poštovní a finanční služby, a komerční akciovou společnost nabízející balíkové a logistické služby. Proces má být hotový v roce 2025 a vyjde na víc než osm miliard korun.

autor: Anna Jadrná | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio