Česká próza je unavená. Roku 2021 v literatuře dominovaly překlady a texty o ženské zkušenosti

9. prosinec 2021
Liberatura

„Celý je to guláš,“ říká o uplynulém roce básník a publicista Ondřej Lipár. Literatura dostala za dva roky pandemie docela zabrat. Ubyly akce, skončil festival Tabook, knihy se zpozdily kvůli nedostatku papíru – a spisovatelům došla inspirace. Hlavně česká próza jako by se motala v bludném kruhu. A co nás v literatuře 2021 bavilo? Poslechněte si speciální bilanci Liberatury s Ondřejem Lipárem, Bárou Votavovou, Hanou Řičicovou a Jonášem Zbořilem.

„Nemyslím si, že čeští prozaici a prozaičky jsou nějak mizerní, koneckonců předchozí rok byl dost zajímavý,“ říká Ondřej Lipár, „ale neviděl jsem letos knihu, po které bych chtěl sáhnout. Poupátka byla zajímavá tím, co popisovala, ale ne formou. Cestou špendlíků nebo jehel byl zajímavý experiment, který mě ale nedovedl vůbec nikam.“ 

Čtěte také

Co nás tedy letos bavilo, když ne česká próza? Samozřejmě překlady! Třeba výborný komiks o měnící se dynamice milostných vztahů od Liv Stromquist Nejrudější růže rozkvétá nebo román o dospívání poznamenaném tragickou ztrátou sourozence – S večerem přichází tíseň od Marieke Lucas Rijneveld.

A líbily se nám i nové Absyntovky, tedy knihy z nakladatelství, které se specializuje na reportážní romány. A hlavně: zůstává v nás naděje v literaturu a ve čtení. „Pro mě je to strašně důležité. Jsem skeptická k tomu, že by literatura budovala empatii, ale přitom se s ní pořád setkávám,“ říká Bára Votavová. 

Na které knihy se v příštích týdnech a měsících těšíme? A co je nejlepší kniha roku pro Ondřeje Lipára, Báru Votavovou, Hanu Řičicovou a Jonáše Zbořila? Poslechněte si hodinový bilanční speciál Liberatury.

Playlist:

Susanna Clarke – Piranesi
Joan Didion  Lízni si a hrej
Alan Moore  Ztracené dívky
Josif Brodskij  Rajští ptáci zpívají, a nepotřebují ohebnou větev

Liv Strömquist  Nejrudější růže rozkvétá
Byung-Chul Han – Vyhořelá společnost
Marieke Rijneveld – S večerem přichází tíseň
Ocean Vuong – Na Zemi jsme na okamžik nádherní
Marek Torčík – Eddy B. z Přerova
Zuzana Kultánová – N/A

Fernanda Melchor  Období hurikánů
Alena Sabuchová  Šeptuchy
Tommy Orange  Tam tam
Ottessa Moshfegh  Můj odpočinkový rok

Karl Ove Knausgard  Můj boj 6
Moje žena
Mieko Kawakami  Prsa a vajíčka
Gareth E. Rees - Unofficial Britain

 

Iva Hadj Moussa  Démon ze sídliště

Petr Šesták  Kontinuita parku

Hana Lehečková  Poupátka

Zuzana Říhová  Cestou špendlíků nebo jehel

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio