České hokejistky jedou na olympiádu. Jaká byla jejich cesta pod pět kruhů?

19. listopad 2021
Tribuna

O hokejové úspěchy se v českém prostředí starali dosud téměř výhradně muži. To se teď mění – české hokejistky se vůbec poprvé dokázaly kvalifikovat na olympijské hry. Co stojí za jejich zlepšením a s jakými ambicemi se za několik měsíců představí v Číně?

Dominik Hašek, Jaromír Jágr, David Pastrňák… a teď třeba i Alena Mills nebo Karolína Erbanová. Český sport číslo jedna  lední hokej  byl dosud mužskou záležitostí, o velké úspěchy se staraly mužské reprezentace. Ženský národní tým se ale letos dokázal vůbec poprvé dostat na olympiádu, kde navíc vůbec není bez šancí.

Čtěte také

„Je to obrovský úspěch,“ říká Vojta Ondráček, podle něhož jde při chybějící systémové podpoře ženského ledního hokeje u nás téměř o malý sportovní zázrak. Ženy nemají domácí profesionální soutěž a velká většina reprezentace se skládá z hráček, které působí ve Spojených státech, Kanadě, Skandinávii či Rusku.

Češkám ve světovém žebříčku patří sedmé místo a vzhledem k tomu, že na olympiádě letos poprvé bude deset týmů, byl postup také jakousi splněnou povinností. „Je to skvělé a škoda, že se to nepodařilo už na minulých olympiádách,“ dodává Vojta Jírovec, který zmiňuje zvláštní systém turnaje, kde se bude hrát ve dvou „nerovnocenných“ skupinách.

Jaká byla cesta Češek na olympiádu? V čem spočívá záludnost olympijského turnaje? Dává českým hráčkám větší, anebo naopak menší šanci na postup do medailových bojů? A kdy nás naposledy v jednom sportu reprezentovaly na hrách mužská i ženská reprezentace? Poslechněte si novou Tribunu.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.