České sci-fi filmy

6. červen 2021

Už v roce 1960 se stal hrdinou Večerníčku Robot Emil. V kostýmu vystupoval Václav Šašek, hvězda divadla Rokoko. Na festivalu v Benátkách bodoval v roce 1963 film Klaun Ferdinand a raketa. Točil se v dekoracích dalšího slavného sci-fi filmu Ikarie XB1. Klaunem byl Jiří Vršťala. Dalším zajímavým sci-fi filmem byla Kybernetická babička. Film Jiřího Trnky varoval před bezcitností strojů. Nesmíme zapomenout na filmy Srdečný pozdrav ze zeměkoule, Akce Bororo či seriál Návštěvníci.

Pořad Bijáček, ve kterém si kultovní české filmy pro vaše uši pouští Regina Květoňová a Jan Rosák, poslouchejte každý pátek od 18:30 na stanici Český rozhlas Dvojka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.