České vánoční ozdoby dělaly radost nejen doma, vozily se do evropských zemí i Ameriky

24. prosinec 2022 08:13

Také vánoční ozdoby podléhají módě. A je to vidět hlavně na těch z minulého století. Protože na skleněné každý neměl, byla oblíbená především lidová tvořivost. Některé ukázky se skrývají v depozitáři Prácheňského muzea v Písku.

„Teď vyndávám jedny z nejstarších vánočních ozdob, které tady máme, které nám lidé přinesli. Jsou to kombinace perliček s různými tvary drobného foukaného skla. Většinou je to nějakým drátkem, provázkem pospojováno do nějakého tvaru, tady třeba vidíme šištičku,“ ukazuje poklady z depozitáře píseckého muzea etnograf Jan Kouba.

Vánoční ozdoby z depozitáře Prácheňského muzea v Písku

V minulém století se začaly vyrábět i ozdoby s náměty, které s Vánoci nemají vlastně nic společného, například letadélka, autíčka, kočárky. „Velké skleněné koule jsou pak z období 70. a 80. let. Staré ozdoby jsou menší i proto, že vánoční stromečky dřív nebyly nikterak obrovské,“ dodává Jan Kouba.

Hodně ozdob si lidé vyráběli sami. „Využívali to, co upekli, ovoce, papír, pěnu, celofán. Krásnou skleněnou foukanou ozdobu si totiž v první polovině dvacátého století mohl dovolit málokdo,“ potvrzuje etnograf.

Od druhé poloviny 20. století se ale již většina ozdob kupuje. „Největší boom v Čechách přichází dokonce o trošku dřív, ve 30. letech tady vznikají firmy na výrobu ozdob, které zásobují nejenom český trh, ale i zahraničí,“ uvádí etnograf.

První foukané ozdoby se do Čech vozily z Německa. „Říká se, že první vánoční foukaná ozdoba vznikla v roce, kdy nebyla úroda jablek, a tak jednoho skláře v Německu napadlo, že ho udělá ze skla. Ve 30. letech se ale české země již stávají velikým producentem vánočních ozdob, české výrobky se vozí po Evropě i do Ameriky,“ dodává.

Vánoční ozdoby ukryté v depozitáři Prácheňského muzea v Písku nebyly zatím nikdy vystavené. Podle etnografa Jana Kouby jejich čas možná přijde v příštím roce.

Spustit audio

Související