České zámky lákají stále víc kupců. Vznikají v nich kasina i pečovatelské domy

21. srpen 2017

Stále více Čechů touží mít vlastní zámek. Zájem o historické nemovitosti v posledním roce rychle roste, a to díky české ekonomice, které se daří. Lidé tak stále častěji vyhledávají zajímavá místa ke koupi. Malé zámky využívají jejich majitelé nejčastěji k rekreaci, větší zase k podnikatelským záměrům. Ve věžatých stavbách vznikají domovy pro seniory, ale třeba také kasina.

Padesátiletý majitel cestovní kanceláře a podnikatel Pavel Ondráček má rád historii. Kvůli své zálibě je od loňského roku majitelem už druhého zámku. První, který koupil skoro před dvaceti lety, proměnil v zážitkové místo. Zámek v Dětenicích u Mladé Boleslavi zrekonstruoval a zřídil v něm středověkou krčmu i s hotelem.


Nejčastějšími majiteli zámků v Česku jsou města nebo obce, soukromé osoby, firmy a cizinci.

Investice za sedm milionů se Pavlu Ondráčkovi vyplatila. Loni si tak pořídil další zámek - tentokrát rokokový, v Peruci nedaleko Loun, za 15 milionů korun.

„Co se týče podnikových aktivit, které tam budu chtít dělat, to ještě nemám úplně rozmyšlené. Určitě to bude zpřístupněné veřejnosti, určitě tam bude nějaká zážitková restaurace a možná tam bude ubytování,” mluví o svých plánech Ondráček.

Drahé rekonstrukce

Aby se padesátiletému podnikateli splnil další sen, bude muset zámek rozsáhle zrekonstruovat. Kolik peněz bude potřeba, si zatím Ondráček netroufá odhadovat. Cena rekonstrukce ale určitě převýší kupní cenu.

„Ten zámek byl v příšerném stavu. To je jako většina zámků v Čechách, které jsou sice levné na koupi, ale drahé na rekonstrukci,” říká.

„Kdybych ten zámek nekoupil, asi by spadnul a sežrala by ho dřevomorka. Celá tahle republika by přišla o nádherné kulturní dědictví.”

Hotely a kasina


Menší zámky si lidé pořizují jako rodinou rekreaci, rezidenci, drobné podnikání. Většinou si tak plní svůj sen z mládí, bydlet na zámku. Roman Hronek

Právě zámků a sídel s velkými parky jsou v Česku na prodej desítky. Jen realitní kancelář Praga 1 jich má v současné době v nabídce pětatřicet. Dřív byly nejčastějšími zákazníky této realitní kanceláře Rusové, ti ale kvůli sankcím ztratili o tuzemské nemovitosti zájem.

Sídla s historií si ale rádi kupovali třeba i Italové nebo Číňani. Dnes podle majitele kanceláře, Romana Hronka, roste zájem hlavně o zámky v blízkosti Prahy.

„Menší zámky si lidé pořizují pro rodinou rekreaci, jako rezidenci, nebo i na drobné podnikání. Většinou si tak plní svůj sen z mládí, bydlet na zámku. U větších zámků jsou to podnikatelé s konkrétním záměrem – klinika plastické chirurgie, konferenční centrum nebo hotel. Hodně ale taky kasina. Ty se připravují na to, že v rámci regulace hazardu budou muset odejít z měst,” vysvětluje majitel realitní kanceláře.

Střední Čechy, 15 milionů

Ceny sídel po šlechtických majitelích se v Česku pohybují zhruba od pěti až do téměř dvou set milionů korun.

I přesto ale o takové nemovitosti v posledním roce rychle roste zájem, potvrzuje spolumajitel realitní kanceláře Chateau Jiří Soukup. S manželkou Lucií mají v nabídce své realitní kanceláře třicet takových realit.

Majitelé realitních kanceláří se často setkávají i s tím, že zájemci chtějí ze zámeckých sídel vybudovat třeba pečovatelský dům pro seniory.

Zvolenský zámek

„Mezi nejpoptávanější zámky patří ty ve Středních Čechách, bez rekonstrukce v ceně okolo patnácti milionů korun. Nejlépe se prodávají menší zámky, okolo deseti milionů,” říká Lucie Soukupová.

Památková ochrana

Rostoucí trend zájmu o zámky potvrzuje i ředitel společnosti Fincentrum Reality Martin Fojtík. I přesto je ale prodej takových sídel mnohonásobně delší než třeba bytů.

„V České republice obecně platí, že zájem o nemovitosti je velký. To platí i pro zámky, přestože mají specifickou klientelu. Prodat zámek v Česku netrvá měsíc nebo dva, je to spíš v řádech měsíců, ale i let. Záleží na tom, v jaké stavu se nemovitost nachází,” vysvětluje.

Některé rekonstrukce navíc podle Martina Fojtíka brzdí i to, že jsou budovy památkově chráněny. Jejich rekonstrukce pak nevyžaduje jen čas a peníze, ale také spoustu povolení.

autor: bkl
Spustit audio