Českem se šíří nebezpečná SMS, která sbírá citlivé osobní údaje. Zaštiťuje se jmény velkých e-shopů

15. květen 2018 09:40

Podvodná SMS zpráva se šíří Českem. Jejím cílem je získat osobní údaje i čísla platebních karet od nic netušících uživatelů mobilních telefonů. Asociace pro elektronickou komerci proto všechny důrazně varuje, aby na podezřelé zprávy nereagovali.

SMS zpráva, která se Českem šíří, vypadá na první pohled jako běžná zpráva, kterou dopravce informuje o dodání objednané zásilky. Zaštiťuje se jmény známých e-shopů. Pod zprávou je navíc uvedený ještě odkaz. Co se stane po jeho otevření, popisuje výkonný ředitel Asociace pro elektronickou komerci, Jan Vetyška.

„Informuje zákazníka, že něco vyhrává, třeba mobilní telefon, a že má vyplnit nějaké údaje. Ty údaje často vypadají jako informace o bankovním účtu nebo platební kartě, což je samozřejmě něco, co je prakticky podvod a rozhodně by zákazníci neměli nic takového vyplňovat,“ řekl Vetyška.

Právě tyto informace mohou podvodníci v budoucnosti zneužít, třeba i tak, že ukradnou peníze z bankovního účtu. Asociace pro elektronickou komerci tak proto důrazně varuje Čechy, aby byli před takovými SMS zprávami obezřetní.

Podvodná SMS

Na nic neklikat

Když už někomu taková zpráva přišla, hlavně by neměl klikat na odkaz a nic vyplňovat. V nejlepším případě celou SMS smazat a dál jí nevěnovat pozornost. Kolika lidem v Česku tato zpráva přišla, ale nikdo neví.

Poškozené internetové obchody, kterými se podvodné SMS zprávy zaštiťovaly, se přirozeně brání. Jedním z takových e-shopů je třeba Alza.cz. Ta ihned po tom, co se o této podvodné zprávě dozvěděla, informovala své klienty přes sociální sítě a web.

„Následně jsme požádali operátory o zablokování čísla, které podvodnou zprávu rozesílá, a také jsme podali trestní oznámení na neznámého pachatele,“ popisuje následující kroky mluvčí společnosti Patricie Šedivá.

Nedávat údaje, nic nevyplňovat

Další z dotčených e-shopů je třeba Euronics. Tomu se podle mluvčí společnosti Lenky Mastešové ozvalo 14 zákazníků, že takovou SMS zprávu obdrželi. Společnost postupovala podobně jako Alza.cz a podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

Podvodů, které na Čechy cílí, jsou ale desítky. Takovéto zprávy jsou obdobou známějších e-mailů. Ty podvodné se většinou tváří, že jsou z banky a mají stejný cíl - vylákat přístupové údaje k platebním aplikacím nebo kartám, ze kterých poté podvodníci mohou odčerpat peníze klientů.

I v těchto případech tak platí, že pokud uživatel mobilního telefonu obdrží obdobnou zprávu nebo e-mail, rozhodně by neměl své údaje kdekoli v neznámém prostředí na internetu vyplňovat.

Nebezpečné ale nejsou jen zprávy nebo e-maily. Ke svým ztrátám přispívají i samotní uživatelé internetu nebo platebních karet - své věci totiž nemají dostatečně zabezpečené.

Podle loňských dat České bankovní asociace dosáhl index bezpečného chování na internetu 59 procent, loňský výsledek tak byl nejhorší od roku 2013. A to i přesto, že internet je stále běžnější součástí života. Jen loni se na síť připojovali dvě třetiny Čechů, tedy víc než 6 a půl milionu obyvatel republiky.

Lidé si dostatečně často nemění PIN ke svým kartám nebo se ke svým účtům připojují přes aplikace v telefonech na veřejných Wi-Fi sítích. S hackerským útokem má přitom zkušenost každý desátý Čech. 

autor: bkl
Spustit audio