Česko chce nakoupit nový lék proti koronaviru. Jak Paxlovid od Pfizeru funguje?

11. leden 2022

Vyjednávání mezi Českem a firmou Pfizer o nákupu nového léku proti koronaviru pokračuje. Lék se jmenuje Paxlovid a měl by až o 90 procent snižovat riziko vážného průběhu nemoci covid-19. Účinkovat přitom má i proti variantě omikron.

Paxlovid se podává se formě tabletek. Bere se jich víc naráz, po dobu pěti dnů si nakažený člověk každých 12 hodin vezme dvě růžové tabletky (Nirmatrelvir) a jednu bílou tabletku (Ritonavir). Dohromady tyto tři tabletky tvoří antivirotikum Paxlovid od společnosti Pfizer. Jsou to tedy dva léky v jednom.

Každý z obou léků má trochu jinou roli. Dohromady ale velmi zjednodušeně řečeno zamezují tomu, aby se virus dokázal v lidských buňkách replikovat, tedy množit. Zatímco vakcína nebo třeba monoklonální koktejly posilují imunitu člověka a snaží se vylepšit náš obranný mechanismus, abychom se dokázali viru lépe bránit, Paxlovid je lékem, který funguje bez ohledu na tuto imunitní reakci.

Lék zabrání viru se množit

Paxlovid útočí přímo proti viru. Sice ho neničí, ale znemožňuje mu, aby se množil a zatěžoval organismus. Když se virus dostane do buňky a chce se namnožit, tak musí do „buněčné kuchyně“, které se říká ribozomy a která je v obalu kolem jádra (v takzvané cytoplazmě).

V téhle „kuchyni“ obvykle buňka vaří proteiny, které tělo potřebuje k fungování. Virus ale umí tuhle kuchyň přepadnout a začít tam vařit své vlastní recepty. Protože i virus je složen z proteinů, tedy z různých částí stavebnice. Když sem virus donese recept na výrobu sama sebe, začne ho tahle buněčná kuchyň vyrábět.

Nevyrobí ale jednotlivé části. Místo toho uvaří dva velké „štrúdly“ – polyproteiny. Aby jednotlivé proteiny v těchto štrúdlech mohly fungovat samy za sebe a pomoct k dalšímu množení viru, musí se ze štrúdlů vystříhat. K tomu jsou potřeba enzymatické nůžky, takzvané protéazy.

Právě tady přicházejí do akce růžové tabletky. Už to sice vypadá, že virus vyrobil, co chtěl, a stačí štrúdly nastříhat, jenže růžové tabletky umí nůžky, které jsou k tomu potřeba, otupit. Nůžky pak nedokážou stříhat a nenastříhaný štrúdl je viru k ničemu.

Bílý bodyguard pro růžové tabletky

Bílá tabletka je parťák, který růžovým kolegům kryje záda – jako Sancho Panza pro Dona Quijota nebo dr. Watson pro Sherlocka Holmese. Tahle bílá tabletka je lék, který se normálně používá při léčbě HIV. Ukázalo se, že může pomoct i v případě koronaviru. V rámci léku od Pfizeru totiž funguje jako bodyguard.

V lidském těle jsou katalyzátory, které nás zbavují cizích látek. A zvlášť jeden enzym by proto mohl zničit i růžové tabletky. Bílá tabletka ale umí téhle detoxikační funkci bránit, a umožní tak růžovým tabletkám fungovat o něco déle. To znamená, že budou lépe bránit replikaci viru, kterého bude v těle méně, projevy nemoci nebudou tak vážné a infikovaný člověk se rychleji uzdraví.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související