Česko je velmoc lokálních alternativních festivalů. Kam letos vyrazit?

8. červenec 2022

Po dvouleté pauze to vypadá, že v létě proběhne v Česku i na Slovensku plnohodnotná sezóna malých festivalů zaměřených na hardcore, punk, experimentální elektroniku a další okrajové žánry. V různých podobách se vrací tradiční akce, ale vzniklo i několik nových zajímavých událostí. Na dvanáct z nich jsme se podívali zblízka.

Hned několik slibných festivalů proběhlo první červencový týden, ale ty jsme nestihli. Sezónu tak pro nás otevírá jedenáctý ročník třídenní akce Hradby Samoty, která se koná na Slovensku poblíž Piešťan. Kromě obrovského množství interpretů z temnějšího spektra různých žánrů (od black metalu, přes ambient až po techno) se můžete těšit na výstavu několika současných výtvarných umělců, řadu přednášek a performance.

Z tradičních akcí samozřejmě nejde nezmínit Fluff Fest, který se opět koná na rokycanském letišti. Mezi jeho headlinery letos patří například kanadští punkáči Fucked Up, dekadentní Dánové Iceage nebo hardcore klasika Integrity. Chybět tam pochopitelně nebude ani Psych Tent, menší pódium pod palcem Jakuba ze Stoned To Death Records.

Slovenský FFUD fest v Seredi pomalu už také začíná mít kultovní status. Letos ale poodhalil zatím jen několik jmen, tak se jeho lineupem budeme muset nechat představit. Naopak dlouhé seznamy interpretů už ohlásily některé přísně hardcore-punkové akce. Valašský Vzdor fest sází na ostřílené klasiky z místního kraje a z Polska, polabský Punx Piknik zase stahuje kapely z celého Česka. To platí i pro kolínský Garage Fest a Parkfest poblíž Sedlčan.

Z menších akcí se určitě vyplatí navštívit valašské Duše 2022, kde vždycky panuje rodinná atmosféra, Neočekávaný dýchánek v Hranicích na Moravě pod taktovkou Korobushka Records nebo Šumava Against, jehož lineupu vévodí grindcore legendy Gride. Špinavým metalem na začátku července ožijí díky Toxic Party i jihočeské Dačice a velmi slibně vypadá Soulbonding Trip v krásném prostředí Soulkostela na Broumovsku.       

Které festivaly se vrátily? Kdo natáhnul nejzajímavější jména? A kde vzniká něco nového? Poslechněte si celý díl Špíny o letních nejen hardcore punkových festivalech.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.