Česko koupí vrtulníky Viper a Venom za 14,5 miliardy, řekl Metnar. Podepsáno má být do konce roku

22. srpen 2019

Česká armáda pořídí americké bojové i víceúčelové vrtulníky Viper a Venom. Ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) to řekl při čtvrteční návštěvě Vysočiny.

Ministr při pobytu na vojenské základně u Náměště nad Oslavou na Třebíčsku prohlásil, že  kombinace dvou typů je vhodnější, než pořízení pouze víceúčelových vrtulníků Black Hawk.  Stroje by měly být k dispozici v roce 2023.

Dvě nabídky na nákup vrtulníků obdrželo ministerstvo od americké vlády na konci června. Američané nabídli buď 12 strojů UH-60M Black Hawk za 13,2 miliardy korun nebo osm vrtulníků UH-1Y Venom spolu se čtyřmi bojovými helikoptérami AH-1Z Viper v celkové hodnotě 14,5 miliardy korun.

V ceně nabídky je kromě vrtulníků také jejich vybavení zbraňovými systémy, munice, údržba a zaškolení a výcvik personálu.

O vhodnosti nabídek rozhodovala komise složená ze zástupců ministerstva a armády. Metnar očekává podpis smlouvy do konce roku.

Česká republika nejedná o nákupu s konkrétním dodavatelem, ale s americkou vládou. Kongres Spojených států se proti vývozu vrtulníků pro českou armádu v zákonné lhůtě nepostavil.

Vládní dohoda je podle Metnara garancí bezpečnosti a transparentnosti a umožní kromě dodání techniky i širší vojenskou spolupráci. Zaručuje dodávky za stejných finančních podmínek jako v případě akvizic pro americkou armádu.

Víceúčelové helikoptéry UH-1Y Venom a bojové vrtulníky AH-1Z Viper společnosti Bell jsou z 85 procent konstrukčně shodné. Jejich současné využívání tak snižuje logistické i další náklady, je nutné vlastnit méně náhradních dílů a shodnost také usnadňuje výcvik personálu.

Vrtulníky jsou bohatě ověřeny v bojových misích americké námořní pěchoty, nakoupily je i Pákistán či Bahrajn.

Česká vláda v minulosti oslovila kromě americké také italskou vládu, která nabídla stroje AgustaWestland AW139M od firmy Leonardo. Podle tehdejší ministryně obrany Karly Šlechtové (ANO) žádná z nabídek České republice nevyhovovala. Byla rozhodnutá oslovit dodavatele přímo.

autoři: red , Martin Váňa | zdroj: ČTK
Spustit audio