Česko má za sebou první den prvního kola prezidentských voleb. Museli volební komisaři řešit nějaké problémy?

14. leden 2023

Ještě do dnešních 14 hodin můžete hlasovat v prvním kole prezidentské volby. Bylo zatím ve volebních místnostech všechno v pořádku? „Nejzávažnější situací bylo již medializované úmrtí voliče ve volební místnosti. Samozřejmě řešíme řadu dotazů voličů, ale volby obecně probíhají řádně, ani přes noc nám orgány policie nehlásily žádné mimořádné události,“ říká ředitel odboru voleb ministerstva vnitra Tomáš Jirovec.

Lidé můžou ve volbách volit ještě zhruba 5 hodin. To hlasování je poměrně jednoduché, každý kandidát má jeden hlasovací lístek a ten se už nijak neupravuje. V jakém případě tedy může být ten hlas neplatný?

Čtěte také

Neplatný je hlas, který je vhozen do hlasovací schránky bez úřední obálky, respektive není umístěn v úřední obálce, je tam vhozen přímo. Dále je neplatné, kdyby tam někdo vhodil přiloženou A4, na kterou by napsal svojí rukou nějakého kandidáta. Anebo je neplatný hlasovací lístek, který je zcela přetržený. Voliči si zároveň musí dávat pozor, aby do úřední obálky dali jeden hlasovací lístek. Jakmile bych jich tam bylo víc, tak to způsobuje neplatnost hlasu.

Výsledky prvního kola prezidentských voleb by měly být známé kolem 17. hodiny. Máte k tomu nějaké časové upřesnění?

Není důležitá rychlost, ale kvalita zpracovávání. Na druhou stranu je zřejmé, že oproti třeba komunálním volbám z loňského roku je sčítání hlasů v případě prezidentských voleb velmi jednoduché, protože každý kandidát má svůj vlastní hlasovací lístek. Tak je to v podstatě o tom to roztřídit na kupičky a sečíst.

autoři: Vojtěch Bidrman , prh
Spustit audio

Související