Česko-německá novinářská cena putuje do Českého rozhlasu

9. listopad 2018

Na dnešním slavnostním udílení Česko-německých novinářských cen v Olomouci byly vyhlášeny tři nejlepší příspěvky v českém a německém jazyce v kategoriích text, audio a multimédia. V kategorii audio v českém jazyce zvítězil dokument „Sudetské děti“ redaktora Zpravodajství Českého rozhlasu Ostrava Martina Knitla.

Dokument redaktora Zpravodajství Českého rozhlasu Ostrava Martina Knitla s názvem Sudetské děti ocenila česko-německá porota jako nejlepší příspěvek v kategorii audio v českém jazyce. Hlavními aktéry příběhu jsou dvě dosud žijící tzv. „sudetské děti,“ které se na začátku druhé světové války dostaly do opavského ústavu Marianum a tam prožily téměř celý svůj život. „Redaktoři Českého rozhlasu poskytují veřejnosti denně nestranné a nezávislé zpravodajství, informace, komentáře a analýzy nejen ze současnosti, ale také z minulých let, které vedou k lepšímu poznání, pochopení a hlavně ponaučení do budoucna. A právě takový je dokument Martina Knitla,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Česko-německá novinářská cena je vyhlašována jednou ročně ve třech kategoriích text, audio a multimédia včetně TV a uděluje se nejlepšímu českému a nejlepšímu německému příspěvku v dané kategorii. Zvláštní cenou Mileny Jesenské je oceněn český anebo německý příspěvek. Cenou chtějí pořadatelé ocenit novinářky a novináře, kteří jsou proti trendu rychlého, povrchního zpravodajství a přispívají tak k lepšímu vzájemnému porozumění.

Spustit audio