Česko už zná výsledky voleb do Evropského parlamentu

27. květen 2019 07:20

V Evropském parlamentu bude mít v příštích pěti letech své zástupce 7 politických stran, hnutí a koalic. Zvítězilo hnutí ANO, za ním skončila ODS a nově se do Evropského parlamentu dostali Piráti, kteří skončili třetí.

Zájmy České republiky v EU budou dále hájit zástupci STAN s TOP09, SPD, KDU - ČSL a komunisté. Vládní ČSSD v letošních evropských volbách nezískala ani jeden mandát. Volební účast byla skoro 29 procent voličů, což je zatím nejvíc od doby, kdy se Češi evropských voleb účastní.

Výsledky českých voleb do Evropského parlamentu

V Plzeňském kraji byla volební účast podobná jako republikový průměr a svůj hlas novým europoslancům přišlo dát skoro 28 procent voličů. To je zhruba o 10 procentních bodů víc než před pěti lety. Vítězství prvních tří stran kopíruje republikové výsledky, takže zvítězilo hnutí ANO, na druhém místě skončila ODS a třetí byla Česká pirátská strana.

Volby do Evropského parlamentu - výsledky za Plzeňská kraj, politické strany, jejichž kandidáti nasbírali nejvíce hlasů

Podle členů několika volebních komisí víc lidí chodilo v regionu volit už v pátek, aby měli volný víkend nebo třeba mohli jet na chatu. Z krajského úřadu taky vyrazily tři dvojice pracovníků na kontroly. Zaměřovali se na vybavení a průběh voleb. Podle Jana Nového z krajského úřadu žádné závažné problémy neodhalili. Ani po uzavření volebních místností se nestalo nic mimořádného, jako třeba ve středočeských Mirošovicích, kde na stránkách obce zveřejnili výsledky voleb předčasně.

Nejvíc lidí přišlo volit v Plzeňském kraji v Plzni - městě, nejméně na Tachovsku. Stejně to bylo i při minulých volbách do Evropského parlamentu. Nejvíc lidí přišlo k volbám v obci Čilá na Rokycansku, a to nejen v rámci kraje, ale i celé republiky. Naopak nejmenší zájem o eurovolby měli lidé ve Vsi Touškov na jižním Plzeňsku.

autoři: Pavel Maršát , jik
Spustit audio