Česko v čele Evropy. Seriál Radiožurnálu představuje klíčové tváře předsednictví

10. červen 2022

Za méně než čtyři týdny Česká republika převezme otěže ve vedení Evropské unie. Bude to teprve podruhé v historii, naposledy stálo Česko v čele Rady Evropy v první polovině roku 2009. V těchto dnech finišují intenzivní přípravy na české předsednictví, které začaly už v červenci 2018. Zpravodajové Viktor Daněk a Zdeňka Trachtová vás v novém seriálu Radiožurnálu vezmou do zákulisí a každé ráno v 8:50 představí jednu z tváří českého předsednictví.

Předsednictví Rady EU je jedním z nejdůležitějších práv a nejnáročnějších úkolů vyplývajících z členství v EU. Role předsedající země je nejen organizační, ale také zprostředkovatelská, politická a reprezentační.

Příprava a samotná realizace českého předsednictví v roce 2022 probíhá pod vedením předsedy vlády prostřednictvím Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády ČR. Na předsednictví se rovněž budou podílet ostatní resorty v čele s Ministerstvem zahraničních věcí a Stálým zastoupením ČR při EU. Koordinační úlohu bude plnit Výbor pro evropské záležitosti.

Česká republika se svého historicky druhého předsednictví ujme 1. července 2022.

Úřad vlády zřídil internetovou doménu www.eu2022.cz, jejímž prostřednictvím bude uveřejňovat aktuální informace o českém předsednictví v Radě EU.

Zdroj: Euroskop

autoři: Viktor Daněk , Zdeňka Trachtová , and
Spustit audio

Související