Česko vysílá do boje o Oscary Vojtu Dyka jako Josefa Myslivečka ve snímku Il Boemo

Do soutěže o Oscara nasazuje Česká filmová a televizní akademie snímek Il Boemo režiséra Petra Václava. Film o hudebním geniovi, kterého obdivoval i Mozart, zato Češi na něj zapomněli, bude mít v českých kinech premiéru 20. října. Světovou premiéru si film odbude v hlavní soutěži letošního filmového festivalu ve španělském San Sebastianu, který začíná tento pátek.

Výpravný film Petra Václava sleduje hudebního skladatele Josefa Myslivečka. Mysliveček se jako syn pražského mlynáře navzdory očekávání rodiny vydal za svým snem do Itálie, která byla ve druhé polovině 18. století světovým centrem opery. Dokázal se zde prosadit a dosáhnout hvězdné kariéry.

Čtěte také

V hlavní roli historického filmu se představí herec Vojtěch Dyk, který celou svou roli ztvárnil v italštině. Herec se podle svých slov na natáčení intenzivně připravoval rok. Po boku Vojtěcha Dyka se na plátně objeví herečky Barbara Ronchiová, Elena Radonicichová nebo Lana Vladyová.

Myslivečkovu hudbu ve filmu zahraje český orchestr Collegium 1704 s Václavem Luksem v čele. O provedení Myslivečkových operních árií se ve zasloužili světoví operní sólisté, jako například Philippe Jaroussky, Simona Šaturová, Raffaella Milanesiová nebo Emőke Baráthová.

Proč na génia historie zapomněla?

Film, který je s rozpočtem 120 milionů korun jedním z nejnákladnějších domácích filmů, se natáčel v České republice i Itálii a vznikl v česko-italsko-slovenské koprodukci. Il Boemo se snaží najít odpověď na otázku, kdo je vlastně Josef Mysliveček, čím své diváky získal a jak je možné, že na něj historie tak rychle zapomněla. 

„Domnívám se, že zviditelnit Myslivečkovu osobnost a jeho hudební odkaz stojí za to. Ne proto, že byl Čech a Mozartův přítel, ale protože jeho hudba je skutečně velmi kvalitní a hrála nesmírně důležitou roli ve vývoji opery v 2. polovině 18. století,“ říká režisér Václav.

Česká filmová a televizní akademie, která stojí za udílením cen Český lev, vybírala při hlasování akademiků z 15 českých hraných a dokumentárních filmů, přihlášených jejich producenty. Za filmem Petra Václava se umístily v abecedním pořadí snímky Oběť režiséra Michala Blaška a Světlonoc v režii Terezy Notové.

Film Il Boemo čeká světová premiéru na filmovém festivalu San Sebastian

Oscarový zúžený seznam 15 zahraničních filmů bude zveřejněn 21. prosince a nominace budou vyhlášeny 24. ledna 2023. Slavnostní ceremoniál 95. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd je stanoven na 12. března 2023.

autoři: Alžběta Havlová , and | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související