Česko zasáhnou bouřky, které na východě Čech mohou být extrémně silné

29. červen 2022 12:30

Bouřky, které dnes zasáhnou velkou část republiky, mohou být na východě Čech extrémně silné. Menší toky se mohou rychle rozvodnit.

Meteorologové varují, že se v pásu od jižních Čech přes Vysočinu po východní Čechy dnes odpoledne mohou vyskytovat velmi silné bouřky, od dnešní 18. hodiny do čtvrteční 3. hodiny ranní pak bouřky můžou být extrémně silné.

S tím by měli počítat lidé hlavně na Pardubicku a Chrudimsku. Od dnešní 16. hodiny začíná platit v Pardubickém kraji také výstraha meteorologů před vzestupy hladin toků. 

Výstraha před extrémně silnými bouřkami

Vzhledem ke srážkám v předchozích dnech a vzhledem k dalším předpokládaným intenzivním srážkám meteorologové očekávají vzestupy hladin zejména menších vodních toků na úroveň prvního, ojediněle druhého stupně povodňové aktivity. Tato výstraha platí v kraji do zítřejšího poledne. 

Bouřky, déšť, nárazový vítr

Srážkové úhrny budou ojediněle kolem 90 mm, v menší míře se mohou vyskytovat kroupy a nárazy větru kolem 90 km/h. Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod.

Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Český hydrometeorologický ústav doporučuje dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami.

autoři: Honza Ptáček , Michaela Spáčilová | zdroje: ČHMÚ , ČTK
Spustit audio