Českobudějovická rozhlasová stanice bývala vždy důležitou základnou i pro muzikanty

14. květen 2023

Květen je nejen máj – lásky čas, ale také měsíc velmi důležitý pro Český rozhlas, a to jak ten pražský, tak českobudějovický. Jihočeská stanice začala vysílat v prvních dnech květnového povstání v roce 1945 z radnice v Českých Budějovicích.

Do Českých Budějovic převezli němečtí vojáci vysílací techniku z Brna, protože nechtěli oficiálně přiznat, že Brno už bylo dobyto. A tak se z Budějovic vysílalo, jakoby to bylo z Brna.

Zazní to v záznamu pořadu Rozhlasové vzpomínání z roku 1988. Už ve dvou předchozích Vltavínech jsme poslouchali tehdejší redaktory a techniky a jejich vzpomínky na začátky vysílání, ale i další příhody, které přinesla pozdější léta.

A protože stanice, která brzy našla zázemí v českobudějovické ulici U Tří lvů, byla i důležitou základnou pro muzikanty, tak je připomeneme. Uslyšíte hlasy Marie Svobodové, Boženy, nebo někdy také Bobiny, Vilímové, Jaroslava Klímy, Ludvíka Mühlsteina, Ludvíka Fialy, Karla Kubáta a Lubomíra Soukupa. Své přidá i Miroslav Vaverka, jemuž za mnohé vděčila například skupina Minnesengři.

Ke konci druhé světové války se váží pochopitelně i další květnová výročí. Tak si to všechno ve Vltavínu připomeneme.

Spustit audio

Související