Československá tragédie otřásla hokejem. Mezinárodní hokejová federace zareagovala změnou pravidel

4. duben 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Na hokejovém stadionu v Košicích se 5. ledna 1990 stala nešťastná událost, která přiměla Mezinárodní hokejovou federaci změnit pravidla. Celá země tehdy ještě prožívala euforii ze znovunabyté svobody, ale hokejové fanoušky ochromil smutek.

Dvě minuty před koncem utkání zajela zlínskému Čajkovi brusle do nerovnosti na ledě, upadl a hlavou prudce narazil do mantinelu. Hokejista měl poškozenou míchu, dva krční obratle a ochrnuté končetiny. Nepomohla ani operace. Po 40 dnech v bezvědomí Luděk Čajka v košické nemocnici zemřel.

Tragédie přiměla Mezinárodní hokejovou federaci změnit pravidla. Stejně jako donedávna v NHL tehdy rozhodčí pískali zakázané uvolnění, až když se bránící hráč dotkl puku. A právě za vyhozeným kotoučem Luděk Čajka spěchal. Od té doby začali sudí přerušovat hru hned po vyhození puku přes všechny čáry. Bránící hráč ho nemusel dojíždět. To platilo téměř 25 let, než se začalo používat takzvané hybridní zakázané uvolnění.

Jméno Luďka Čajky dodnes nese zlínský stadion

Zlínskému hokejovému obránci Luďku Čajkovi bylo v době smrti pouhých 26 let. Byl nejen talentovaný hokejista, ale také otec pětileté dcery. Čajka měl přitom nastartovanou slibnou kariéru. Ve Spojených státech pro něj byla připravená smlouva s newyorskými Rangers.

Během své hokejové kariéry odehrál Luděk Čajka v lize 279 zápasů. Svůj poslední gól vstřelil v den úrazu proti košickému týmu. Za reprezentaci odehrál 58 utkání. Získal bronzovou medaili na mistrovství světa v roce 1987. Po Luďku Čajkovi je dodnes pojmenován zlínský hokejový stadion.

Spustit audio