Český hokej je v krizi. Spasí ho Pešán, pracovitější trenéři nebo úpravy soutěží?

15. leden 2021
Tribuna

Hokejové kluby selhávají ve výchově mladých hráčů, ti poté nemohou konkurovat svým vrstevníkům. Za pochybení bude potřeba trenéry pronásledovat. To mimo jiné minulý týden pronesl šéftrenér českého hokeje Filip Pešán. Na jeho hlavu se poté v odpovědi snesla vlna kritiky. Proč český hokej zaostává za konkurencí a kdo nebo co by to mohlo změnit?

Český hokej neprožívá snadné období, medaile nejsou a juniorská reprezentace se z nedávného MS vrátila po čtvrtfinále. Byť existují individuální výjimky, jako nejlepší střelec loňského ročníku NHL David Pastrňák, je domácí ledová hra dlouhodobě v útlumu. Stojaté vody minulý týden rozvířily vyostřené poznámky šéftrenéra Filipa Pešána.

Ten se například pustil do hokejových klubů, které podle něj nedělají svoji práci dobře a nevychovávají kvalitní hráče pro reprezentaci. Podle Pešána bude potřeba podobné kluby „pronásledovat“, jinak se kvalita domácí hry nezlepší. Pustil se také do pracovní morálky mladíků, která je podle něj nedostatečná.

Filip Pešán

Ze zmiňovaných klubů přišla Pešánovi v následujících dnech také ostrá odpověď. „Problém je v systémových věcech. Juniorská extraliga má mnoho týmů a nesestupuje se z ní,“ shrnuje Vojta Jírovec argumenty „opozice“ vůči českému šéftrenérovi. S tím úplně nesouhlasí Vojta Ondráček. „Úspěch by mohl přijít naopak tím, že by se snížily ty tlaky a očekávání (od mladých hráčů).“

Otázkou také zůstává, zda je sám Pešán mužem na svém místě. „Byl by rád tou osobností, která český hokej spojí a posune dopředu – chce být spasitelem. Ale vzhledem k tomu, jakou opozici si svými vyjádřeními vytvořil a jak se o něm mluví, tedy jako o arogantním, byť talentovaném trenérovi, to tak úplně nevypadá. I když si to sám asi přeje ze všeho nejvíc,“ uzavírá Vojta Jírovec.

Šéftrenér českého hokeje Filip Pešán se minulý týden pustil do hokejových klubů, které podle něj selhávají ve výchově hráčů. Byly jeho poznámky namístě, nebo je problém někde jinde? Víc v novém dílu sportovního magazínu Tribuna.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.