Český hokej nemá rozdílové hráče, tvrdí Kuna. Pešán by chtěl u národního týmu pokračovat

V neděli skočilo 84. mistrovství světa v hokeji. Český tým se po nepodařeném úvodu turnaje probojoval do čtvrtfinále, kde ale prohrál s obhájci titulu z roku 2019 z Finska. Trofej nakonec získala Kanada, která v prodloužení porazila právě Finy. „U Kanaďanů je to klasika – první tři zápasy jim to neklape a nakonec se začnou zlepšovat. Zvládli v prodloužení porazit Rusy a šli nahoru,“ komentuje hokejový expert Radiožurnálu Sport Martin Procházka.

Kanadě se podařilo na šampionátu zvítězit, i když nepřijeli ti nejlepší hráči a za mořem vlastně šampionát nezajímal diváky ani novináře. „Jsou známí tím, že ze začátku hrají jako na výletě. Je to o nasazení a rvaní se o výsledek. Kanada je v play-off neskutečná. Není to tolik o systému, ale o nasazení a víře,“ říká trenér české hokejové reprezentace Filip Pešán.

„S Rusy jsme hráli dobrý hokej.“

Vstup do turnaje se českým hokejistům vůbec nepovedl. Gólem 19 vteřin před koncem prohráli úvodní zápas s Ruskem. Hned následující den dostali další ránu, když podlehli Švýcarku 2:5. S Běloruskem dokázali vyhrát až v prodloužení, ale výhrou proti Švédsku se jejich šance na postup do vyřazovací části zvýšily.

Čtěte také

V dalším zápase čeští reprezentanti splnili povinnost a porazili Velkou Británii 6:1. O dva dny později zvítězili po nájezdech proti Dánsku a skupinovou část turnaje zakončili výhrou 3:7 nad Slováky. Ve čtvrtfinále ale nestačili na Finsko a s turnajem se museli předčasně rozloučit.

Očekával jsme od našeho týmu mnohem lepší výkony. Možná tomu nahrála i ta první prohra s Rusy. Vůbec jsem ten závěr zápasu nepochopil. Možná to odstartovalo náš špatný vstup do turnaje,“ vysvětluje ve Speciálu Radiožurnálu Sport bývalý hokejový reprezentant Martin Procházka. „Určitě nás to poznamenalo,“ souhlasí trenér Pešán.

Začátek turnaje byl pro psychiku hráčů extrémně těžký.

Filip Pešán

Útoční Jakub Vrána se před šampionátem nechal slyšet, že do Rigy jede vyhrát. „Byl jsem rád, že je plný sebevědomí. Na druhou stranu v kombinaci s těmi výsledky a hrou v přípravě jsem měl strach, jestli toho chválení není moc,“ komentuje Pešán. „Nikdo do turnaje nejde s tím, že chce skončit třetí. Mně to nevadilo,“ doplňuje reportér Českého rozhlasu František Kuna.

Čtěte také

Český tým dostal na šampionátu sedm gólů v oslabení a se 70% úspěšností se ve statistikách umístil až na 14. místě. „Odehráli jsme v přípravě spoustu utkání na úzkém hřišti, takže nám na tom velkém nefungovaly automatismy,“ myslí si Pešán. 

Podle Martina Procházky to bylo hlavně tím, že čeští hokejisté hráli s hodně otevřenou obranou. „Proto nám dávaly branky přes osu. To mi přišlo, že byla naše chybička. Měli jsme hrát z boxu před brankou.“

Hra v oslabení ale nebyl jediným problémem českého týmu. Dlouhodobě se reprezentantům nedaří dávat góly v důležitých utkáních. „Měl jsem pocit, že střelci to chtějí urvat za každou cenu sami. Bylo vidět, že strašně chtějí, ale bylo to na sílu. Přišlo mi, že hvězdám, které měly rozhodovat to nešlo a zbytek se nepřidal,“ říká František Kuna.

Hosty Radka Šilhana ve Speciálu Radiožurnálu Sport byli:

  • Filip Pešán, trenér hokejového národního týmu
  • František Kuna, reportér Českého rozhlasu
  • Martin Procházka, bývalý reprezentant a hokejový expert Českého rozhlasu
autoři: Radek Šilhan , vla
Spustit audio

Související