Český Krumlov rozšířil zákaz pouliční produkce

13. září 2018 07:01

Pouliční umělci budou muset v Českém Krumlově znovu omezit svou produkci. Zastupitelé schválili novelu vyhlášky z února letošního roku, která takzvaný busking reguluje.

V Českém Krumlově dlouhá léta nechávali pouliční produkci žít vlastním životem, nijak ji neomezovali. Loni ale geometrickou řadou narostl počet stížností, a proto radnice začala situaci řešit.

Pouliční produkce rušily noční klid, jejich úroveň byla občas pochybná, scházela kvalita, repertoár se opakoval pořád dokola. Město proto na začátku letošního roku vydalo pravidla, která busking regulují.

Je hraní na ulici žebráním? V zahraničí to tak neberou, v Čechách se vnímání buskerů zlepšuje

Festival pouličního umění Buskers fest v Českých Budějovicích

Prvním festivalem svého druhu v Čechách je budějovický Buskers fest. Dává prostor pouličním umělcům, inspiroval se podobnými akcemi v zahraničí. Letos díky němu ožily ulice města již pošesté, některá vystoupení byla plánovaná, jiná spontánní.

Do vyhlášky se ale nedopatřením nedostalo několik hodně atraktivních míst v historickém centru Českého Krumlova. Upozornil na to kastelán hradu a zámku Pavel Slavko. Jednalo se například o průchod pod Plášťovým mostem nebo páté zámecké nádvoří.

Nově může jedno vystoupení trvat nejvýše hodinu a hrát je možné nejpozději do 21 hodin. Navíc platí zákaz používat zesilovače. Kromě toho jsou ve městě místa, kde je pouliční produkce zakázána úplně, to platí pro celý areál hradu a zámku.

Pouliční umělce ale lze nadále potkávat na řadě jiných míst. Mezi nejoblíbenější patří Lazebnický most, Široká ulice a Latrán, kudy prochází nejvíce lidí.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio