Český květen je rarita. Pro zbytek Evropy platí máj

13. květen 2022

Věděli jste, že název měsíce máj je odvozený z latinského maius? Jedná se o měsíc bohyně Maiy, která je spojovaná se zemí, mateřstvím a růstem.

„My Češi ale máme raritu. U nás známe a používáme pojem květen. Jen 1. květnu říkáme 1. máj.  Celá Evropa ovšem  nazývá pátý měsíc v roce máj," vysvětluje jazykovědkyně Dagmar Magincová.

Květen – měsíc plodnosti

Květen byl tradičně šťastný měsíc, protože se obnovovala vegetace a začínala volná pastva chovných zvířat. Za nejzdatnější se považovala v květnu narozená domácí zvířata (májová housata, jehňata, koťata), o májových rojích včel se říkalo: roj, který se v máji rojí, za plný vůz sena stojí.

včela

Ale tradovaly se i pověry. Dítě narozené v máji čeká šťastný život, kojenec odstavený v máji předčasně zešediví; svatba v máji není vhodná nebo taky svatba v máji volá máry; kdo se v máji ožení, přivodí si soužení.

Známé jsou pranostiky a úsloví velebící hojné srážky, a tím bujnou vegetaci: studený máj, v stodole ráj; v máji aby hůl pastýři neoschla; máj chladný a deštivý zaplňuje stodoly, sklepy, vinice a mléčnice.

Slovo májka pochází z němčiny

Májka pochází z německého Maie, což byla starší podoba slova Mai. Májka byl slavnostně ozdobený strom, který se obřadně kácel a stavěl, buď byla májka kolektivní, nebo soukromá. Dodnes se v některých oblastech máje staví.
Kořeny tohoto zvyku jsou předkřesťanské, šlo o magický význam svěží zeleně, která chránila domy před zlými duchy, nebo před bleskem, přivolávala vláhu, u soukromých májek šlo o zajištění plodnosti budoucí nevěsty a prosperity budoucích manželů.

Spustit audio

Související