Český rozhlas a Rozhlas a televízia Slovenska podepsaly Dohodu o spolupráci

12. říjen 2022

Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral a generální ředitel Rozhlasu a televízie Slovenska Ľuboš Machaj dnes v sídle Českého rozhlasu Olomouc u příležitosti konání mezinárodního festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio podepsali Dohodu o spolupráci v zájmu rozšiřování rozhlasové spolupráce a kulturní výměny mezi Českou republikou a Slovenskou republikou.

Český rozhlas a Rozhlas a televízia Slovenska se v zájmu rozšiřování rozhlasové spolupráce a kulturní výměny mezi Českou republikou a Slovenskou republikou dohodly, že příští tři roky budou jako členové EBU rozvíjet bilaterální vztahy v oblasti rozhlasového vysílání. Zúčastněné strany se dále zavázaly ke každoroční výměně hudebních těles a interpretů a dále uspořádání společných koncertů v hudební dramaturgii programových služeb pro mladé posluchače.

Čtěte také

„Spolupráce mezi ČRo a RTVS je dlouhodobě na nadstandardní úrovni jak v rámci výměny programů a archivních pořadu, tak i spolupráce na společných projektech. Jsem přesvědčen, že pro české posluchače a zejména pro mladší generaci je důležité slyšet v našem vysílání slovenštinu, jelikož historie našich zemí i našich institucí je neodmyslitelně spjata. Věřím, že naše společné kulturní dědictví budeme nadále rozvíjet i v příštím roce, kdy Český rozhlas ale i někdejší Československý rozhlas oslaví své stoleté výročí,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

„Český rozhlas je dlouhodobě našim nejbližším partnerem a s panem generálním ředitelem jsme se domluvili, že připravíme více pořadů příští rok, aby čeština zněla na Slovensku a slovenština v ČR. Já jsem patnáct let působil ještě v Československém rozhlase, dělal jsem moderátora Zákruty, která se vysílala i v Čechách a proto bych byl moc rád, pokud bychom si i tyto pořady připomenuli a ukázali lidem, že i navzdory tomu, že jsme se před třiceti lety rozdělili, tak stále máme k sobě velmi blízko,“ doplnil generální ředitel Rozhlasu a televízie Slovenska Ľuboš Machaj.

V roce 2022 ČRo a RTVS spolupracovaly na několika společných projektech nad rámec programové výměny, například koncem srpna to bylo společné vysílání ČRo Dvojka a RTVS Košice s názvem Vysílá Československý rozhlas, po 30 letech opět spolu! Dalším ze společných projektů bylo pak v září společné vysílání ČRo Vltava a Rádia Devín u příležitosti 50 let od zahájení vysílání stanice Vltava. Současně se v té době na Slovensku objevila kulturní stanice Devín. Obě se snažily navázat na program dřívějšího společného okruhu Československo II. 

Nejbližším společným projektem obou institucí bude Vánoční koncert ČRo a RTVS, který se letos uskuteční v Havířově v úterý 6. prosince 2022. Za českou stranu vystoupí Ewa Farna a Albert Černý, zpěvák skupiny Lake Malawi. Za slovenskou stranu pozvání přijali fenomenální hudebník Peter Lipa a mladá slovenská zpěvačka Teri Čikoš. Záznam koncertu si budou moci posluchači v obou zemích poslechnout ve vánočním čase.

Spustit audio