Český rozhlas Olomouc v říjnu úspěšně oslavil svá výročí, pokřtil CD Narozeninové bonbonky

15. prosinec 2019

Rok 2019 se pro Český rozhlas Olomouc nesl v duchu oslav 70 let od založení a 25 let od obnovení samostatného vysílání. A slavili jsme se svými posluchači po celém Olomouckém kraji. Pomyslným vyvrcholením oslav byl křest CD Narozeninové bonbonky Českého rozhlasu Olomouc.

Ve středu 23. října se Velké studio Českého rozhlasu Olomouc proměnilo v kavárničku při příležitosti křtu CD Narozeninové bonbonky Českého rozhlasu Olomouc. Jedná se o speciální CD mluveného slova vydané k oběma výročím. Posluchači tady najdou opravdu vybrané rozhlasové hry, které byly natočeny v nedávné minulosti právě v olomouckém studiu.

První si poslechneme hru od Andrzeje Jawiena Před zlatnickým krámem. Andrzej Jawien je pseudonym Karola Wojtyly, pozdějšího papeže Jana Pavla II. Hru napsal v roce 1960, kdy působil jako biskup v Krakowě. V roce 1995, při příležitosti návštěvy Jana Pavla II. v Olomouci, pak Český rozhlas Olomouc převedl jeho text do rozhlasové podoby. Je to poetické a básnické drama, jehož tématem jsou partnerské vztahy a láska.

Následuje třídílný seriál Moje panoptikum o postavách a postavičkách Staré Olomouce a v hlavní roli uslyšíme Františka Řeháka. V poslední nahrávce Strašidla a strašidýlka se podíváme do světa pohádek a legend. Pověsti z Náměště na Hané a okolí vybral a také nám dělá průvodce mistr slova a velký český herec Ladislav Lakomý, rodák právě z Náměště na Hané.

Kmotrou CD se stala paní Eva Drštková, dcera herce Ladislava Lakomého. Celý večer byl doprovázen autorskými šansony v podání Anny Jelínkové a Richarda Mlynáře.

Na státní svátek Dne vzniku samostatného československého státu jsme otevřeli dveře našeho studia. Komentované prohlídky, kdy průvodci byli naši moderátoři a redaktoři, navštívilo bezmála 400 zájemců. Kromě prohlídky vysílacího studia, plenéru, režií si návštěvníci odnesli na památku fotku ze studia nebo dočasné tetování v podobě loga Českého rozhlasu.

Ale slavili jsme s našimi posluchači už od léta po celém Olomouckém kraji. Během července a srpna jsme uspořádali šest Obecních veselic. Vyrazili jsme do Horní Moštěnice na Přerovsku, Vidnavy na Jesenicku, Choliny na Olomoucku, Určic na Prostějovsku, Dubicka na Šumpersku a Křenovice na Přerovsku. A z každé obce jsme taky živě vysílali celou hodinu.

V září jsme naše posluchače pozvali na Výšlap na Praděd, kde máme náš hlavní vysílač. Každý návštěvník získal pamětní list a drobný dárek Českého rozhlasu Olomouc. A opět jsme odsud živě vysílali celou hodinu.

A oslavy pokračovaly i v říjnu. Začali jsme na podzimní Floře, odkud jsme v sobotu živě vysílali, pak byla beseda s našim redaktorem Mirkem Kobzou o Jeseníku. Den jsme zakončili skvělým vystoupením BROLNu.

Pak následovaly vyprodané koncerty Žalman a spol. v Redutě nebo Michala Prokopa a Framus Five v S-klubu.

„Myslím si, že oslavy dvou výročí Českého rozhlasu Olomouc se vydařily a těší mě, že jsme je slavili s tisícovkami posluchačů po celém našem kraji. Taky doufám, že našim narozeninovým CD uděláme radost všem, kteří si rádi zavzpomínají na skvělé herce, především Františka Řeháka a Ladislava Lakomého,“ uvedl Josef Podstata, ředitel Českého rozhlasu Olomouc.

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.