Český rozhlas oslavil 99. narozeniny velkolepě Dnem otevřených dveří a koncertem v Riegrových sadech s 15 tisíci návštěvníky

16. květen 2022

Český rozhlas v sobotu oslavil 99. výročí od zahájení pravidelného rozhlasového vysílání ve společnosti 15 tisíc návštěvníků. Po dvouleté odmlce se v sídle Českého rozhlasu a ve všech regionálních studiích opět uskutečnil tradiční Den otevřených dveří s rekordním množstvím komentovaných prohlídek. Narozeninovou oslavu doplnil pestrý hudební a kulturní program pro dospělé i rodiny s dětmi v Riegrových sadech se závěrečným vystoupením kapely Queenie.

„Den otevřených dveří Českého rozhlasu přiblížil návštěvníkům zákulisí rozhlasového vysílání a nabídl i setkání s oblíbenými tvářemi stanic Českého rozhlasu. Návštěvnost rozhlasových budov byla rekordní, proto jsme mimořádně navyšovali počet komentovaných prohlídek. Obrovské množství návštěvníků a rodin s dětmi si našlo cestu i na koncert do Riegrových sadů. Již nyní připravujeme nadcházející narozeninovou oslavu našeho významného jubilea 100 let, které plánujeme opět oslavit společně s našimi posluchači,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Setkání s rozhlasovými osobnostmi a jedinečná atmosféra zákulisí rozhlasového vysílání

Jedním z největších zážitků pro posluchače bylo setkání s tvářemi jednotlivých stanic a možnost nahlédnout do nového multimediálního studia stanice Český rozhlas Vltava či dalších rozhlasových studií. Nejmenší posluchači si zase mohli vyzkoušet práci moderátora.

Český rozhlas Dvojka potěšil stovky návštěvníků živým vysíláním pořadu Tobogan a speciálním živým přenosem z Radiocafé Vinohradská 12 za účasti rozhlasových herců. Posluchači měli také možnost se potkat a popovídat si s oblíbenými moderátory stanic Český rozhlas Dvojka a Pohoda na autogramiádě.

Stanice Český rozhlas Radiožurnál a Radiožurnál Sport vysílaly živě mimořádně ze svého mobilního studia R-stream před budovou Vinohradská 12. Moderátoři a šéfredaktor stanice Český rozhlas Plus zase po celý den zodpovídali návštěvníkům jejich zvídavé dotazy.

Otevřené studio Radia Wave pro veřejnost

V otevřeném studiu Radia Wave přivítali svoje příznivce moderátoři populárních podcastů Brambora s Vejcem či Volej. Program si pro návštěvníky připravil i zpravodajský server iROZHLAS.cz, jehož redaktoři mimo jiné představili svůj projekt Ověřovna!, který se jako jediný na mediálním trhu systematicky zabývá ověřováním informací a poukazuje na dezinformace.

Návštěvníci Galerie Vinohradská 12 se seznámili s 90letou historií knihovny a měli možnost názorně se podívat, jak fungoval legendární rozhlas po drátě. Svoji činnost představily i další útvary Českého rozhlasu.

Narozeniny Českého rozhlasu završil koncert skupiny Queenie

Den otevřených dveří doplnil tradičně bohatý program a především koncert v Riegrových sadech, kde vystoupili Queenie, Jaroslav Uhlíř & Band, Barbora Poláková & Band, Ben Cristovao, Thom Artway & Band, Adam Mišík a 7krát3. Děti si v parku užily kouzla Richarda Nedvěda, rozhlasovou bojovku nebo Rourov Rádia Junior.