Český rozhlas po 10 letech odtajnil vzkazy posluchačů do roku 2023

29. květen 2023

U příležitosti 100. výročí od zahájení rozhlasového vysílání Český rozhlas odhalil výsledky vizionářského projektu Česko 2023, které byly zapečetěny v roce 2013 do schránky v pražském rozhlasovém sídle. Unikátní projekt odhaluje prognózu tisíců posluchačů a posluchaček, jak se bude žít v Česku v roce 2023. Výsledky ankety živě odvysílaly stanice ČRo Radiožurnál a ČRo Dvojka.

„Český rozhlas slaví 100 let. U příležitosti tohoto jubilea jsme v sídle rozhlasu slavnostně odkryli z doposud zapečetěné truhly tajný vzkaz posluchačů, jak bude vypadat Česko v roce 2023. Díky unikátní velké národní předpovědi z roku 2013 se tak dozvídáme o jejich vizích, například kdo bude českým prezidentem, jaká bude poslechovost Českého rozhlasu, jestli budou Češi platit eurem nebo kolik bude stát pivo,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Do velké národní prognózy se při příležitosti 90. narozenin Českého rozhlasu zapojilo 7 700 posluchačů. Část nezveřejněných výsledků unikátní ankety v roce 2013 uložil a zapečetil tehdejší generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan do schránky v rozhlasovém sídle v Praze. Následně bylo započato desetileté odpočítávání do roku 2023. Hodiny, minuty a vteřiny do zveřejnění se zastavily v týdnu, kdy Český rozhlas oslavil 100 let.

Výsledky unikátní ankety byly odtajněny v živém přenosu stanic Český rozhlas Radiožurnál a Český rozhlas Dvojka v 9.00 hodin moderovaného Lucií Výbornou a Daliborem Gondíkem. Hostem speciálního vysílání byl hudebník Vladimír 518, herečka Martha Issová nebo filozofka Tereza Matějčková.

autor: bbu
Spustit audio

Související