Český rozhlas připravil projekt předvolebního vysílání pro volby do Senátu Parlamentu České republiky a zastupitelstev obcí

23. srpen 2018

Český rozhlas připravil pro letošní podzim komplexní projekt předvolebního vysílání pro volby do Senátu Parlamentu České republiky a zastupitelstev obcí. Vysílání zaměřené na souvislosti a dopady voleb, praktické informace pro voliče a předvolební debaty bude probíhat jak na regionálních, tak vybraných celoplošných stanicích Českého rozhlasu.

„Český rozhlas jako médium veřejné služby bude informovat veřejnost o volbách i kandidujících subjektech objektivně a transparentně. Stejně jako v minulých předvolebních obdobích platí speciální Předvolební pravidla pro zaměstnance a spolupracovníky Českého rozhlasu, která slouží k udržení nestrannosti a objektivity,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Hlavním cílem předvolebního vysílání Českého rozhlasu je představit posluchačům maximální množství politických stran, uskupení a sdružení i jednotlivé kandidáty. Regionální a vybrané celoplošné stanice Českého rozhlasu se budou věnovat jak volbám do Senátu PČR, tak do zastupitelstev obcí a zastupitelstva hlavního města Prahy.

Kandidáti do Senátu PČR v daném volebním obvodu dostanou prostor ve vysílání Českého rozhlasu prostřednictvím tzv. „Vizitek“, ve kterých budou odpovídat na předem známé otázky. Pořadí vysílání „Vizitek“ na jednotlivých regionálních stanicích určí los. Regionální stanice dále odvysílají „Duely“ všech postupujících dvojic v senátních volbách na svém území.

Volbám do zastupitelstvech obcí s výjimkou zastupitelstva hlavního města Prahy se budou věnovat „Debaty lídrů kandidátek v krajských městech“. Diskuse bude rozdělena na několik debat s maximálně sedmi účastníky, kteří budou do jednotlivých termínů zařazeni na základě losu.

Definice pojmu lídr pro potřeby projektu volebního vysílání Českého rozhlasu 2018; lídrem v jednotlivých pořadech rozumíme kandidáta, který je uveden na prvním místě kandidátky příslušného subjektu do konkrétního zastupitelstva. Lídr má možnost delegovat účast v jednotlivých pořadech Českého rozhlasu na jiného kandidáta, který ale musí také kandidovat do příslušného zastupitelstva na stejné kandidátce. V případě voleb do Senátu má právo účasti v jednotlivých předvolebních pořadech pouze kandidát, žádný jeho zástup není možný.

Komunální volby dále posluchačům Českého rozhlasu přiblíží hodinové bloky věnované komunálním volbám v každém okresním městě. Součástí komponovaného pořadu je představení okresního města, dvě až tři otázky pro lídry všech subjektů kandidujících v daném okresním městě a příspěvek o volebních zajímavostech a zásadnostech z menších měst a obcí v daném okrese. Prostor dostanou zástupci všech kandidujících subjektů ze všech okresních měst v ČR. Pořadí jednotlivých okresů ve vysílání Českého rozhlasu určí los.

Volební kandidáty do zastupitelstva hlavního města Prahy představí ve vysílání Českého rozhlasu jak „Vizitky,“ tak „Předvolební diskuse.“ Ve „Vizitkách“ dostanou prostor lídři kandidátek všech kandidujících subjektů. Pokud lídr této možnosti nebude moci nebo nebude chtít využít, může za sebe nominovat další kandidáty na kandidátce příslušného subjektu ve volbách do zastupitelstva hl. m. Prahy. Pořadí vysílání vizitek určí los.

„Předvolební diskuse“ bude rozdělena na čtyři přibližně stejné části, účastníci budou do jednotlivých termínů zařazeni na základě losu.

Losování pořadí kandidujících subjektů v pořadech předvolebního vysílání Českého rozhlasu v souvislosti s volbami do Senátu Parlamentu ČR, zastupitelstva obcí a Zastupitelstva hl. m. Prahy se za účasti notáře uskuteční v pátek 24. srpna 2018 od 10.00 hodin v Galerii Vinohradská 12.

Spustit audio