Český rozhlas Radiožurnál nabídne unikátní zážitek pro nevidomé fanoušky fotbalu

30. říjen 2018

Nevidomí prožívají návštěvu fotbalového stadionu jinak než ostatní fanoušci. Poslouchají chorály, orientují se podle hvizdu rozhodčího, vnímají přihrávky přes zvuk kopnutí do míče, cítí vůni čerstvě střiženého trávníku. Díky speciálnímu popisu dění na hřišti z úst komentátorů Českého rozhlasu Radiožurnál teď čeká na zrakově postižené fanoušky, kteří navštíví pražské derby, výjimečný zážitek.

Speciální komentování, které se oproti klasickému rozhlasovému přenosu zaměřuje více na detail a věnuje se dění nejen na hřišti ale i v hledišti, popisu jednotlivých hráčů, jejich vzájemné gestikulaci a mnoha dalším detailům zápasu, bude mít svou premiéru první listopadovou neděli na pražském derby mezi fotbalisty Sparty a Slavie v Generali Areně. Komentování zápasu přizpůsobené nevidomým a slabozrakým vyvíjí Sparta společně s Českým rozhlasem Radiožurnál, jehož sportovní komentátoři ladili novinky mimo jiné i se zrakově postiženými fanoušky během utkání Sparty s Mladou Boleslaví.

„Radiožurnál se dlouhodobě podílí na projektech pro zrakově postižené. Když nás Sparta s tímto záměrem oslovila, neváhali jsme ani chvilku. I pro naše komentátory je to mimořádná událost,“ říká šéfredaktor Českého rozhlasu Radiožurnál Ondřej Suchan.

Partnerem Sparty při práci se zrakově postiženými fanoušky je i projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu Světluška, který dlouhodobě pomáhá nevidomým a slabozrakým. A právě prostřednictvím Světlušky mohou nevidomí fanoušci získat vstupenky na pražské derby. Na hlavní tribuně letenského stadionu je pro ně připraveno dvacet míst.

„Světluška řeší podporu těžce zrakově postižených v kritických životních situacích, narození, první roky školy, studium, zaměstnání, stáří. Když nás oslovila AC Sparta Praha s možností být u toho, kdy se fotbalové zápasy zpřístupňují nevidomým, bez váhání jsme přijali. Je úžasné, že s nevidomými fanoušky sportu můžeme hovořit i o přístupnosti zábavy, která v sobě nemá tu urgenci řešení jako případy a žádosti, se kterými se ve Světlušce běžně setkáváme," říká ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová.

autor: nwe
Spustit audio

Související