Český rozhlas slaví 98 let a Radiožurnál je opět nejposlouchanější stanicí. Děkujeme vám!

Na začátku byl vypůjčený vojenský stan, dnes slaví Český rozhlas 98 let od svého vzniku. Díky vám je teď Radiožurnál nejposlouchanější stanicí v Česku. Máme pro vás dárek: už v pátek odstartuje nepřetržité vysílání nová digitální stanice, Radiožurnál Sport. Teď si s námi ale připomeňte rozhlasovou historii.

Několik beden, dvě židle, vypůjčený klavír a plátěný stan na louce v pražských Kbelích. Tak vypadalo 18. května 1923 první studio československé rozhlasové stanice Radiojournal.

Dřevní začátky ve stanu

Jednu z prvních nahrávek z pravidelného vysílání Radiojournalu pořídili už na podzim roku 1923. Průkopníkům ale často nepřálo počasí a přes stěny stanu byl slyšet třeba štěkot psů. Ti občas rušili i hudebníky, kteří stejně jako moderátoři museli improvizovat.

Čtěte také

Hudebníci přicházeli, nebo nepřicházeli podle toho, jak jim jela tramvaj. Pokud se nedostavili, pan hlasatel vzal noviny a předčítal posluchačům z novin nebo z dětské knížky,“ říká autor knihy Báječní muži s mikrofonem a ombudsman Českého rozhlasu Milan Pokorný.

Zájemci mohli poslouchat hodinový program večer co večer. Naladit si vysílání soukromé stanice ale tehdy nemohl každý: „Rozhodující bylo v roce 1925 převzetí soukromé společnosti státem. Rozhlas byl tehdy na zavření, hodně málo lidí ho poslouchalo, přístroje byly velmi drahé. Byla to exkluzivní záležitost, ministerstvo vnitra přísně dohlíželo na koncese... Jednoduše řečeno, žádný velký úspěch to nebyl,“ vysvětluje Milan Pokorný.

Tradice, která zavazuje

Úspěchu rozhlasu pomohly následně přenosy ze sportovních zápasů, které komentoval Josef Laufer. Svou kariéru v té době odstartoval v Československém rozhlase i herec Vlasta Burian. Ostatně kromě seriózních zpráv nebyla ve vysílání dvacátých let nouze ani o zábavné pořady.

Od třicátých let rozhlas sídlí na pražských Vinohradech, tady je i dnes. Pod jeho křídly působí Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Dětský pěvecký sbor, Dismanův rozhlasový dětský soubor a řada malých hudebních uskupení. V prostorách Galerie Vinohradská 12 jsou pravidelně pořádány výstavy obrazů, fotografií i grafik.

Radiožurnál: nejposlouchanější stanice v Česku

Z malé rozhlasové stanice v polích, která málem zkrachovala, je dnes Radiožurnál nejposlouchanějším rádiem v Česku. Jeho vedoucí postavení na trhu potvrdily aktuální výsledky hlavního výzkumu poslechovosti rádií v České republice Radioprojekt za 4. čtvrtletí 2020 a 1. čtvrtletí 2021.

Celkový podíl Českého rozhlasu na poslechovosti v Česku dosáhl své rekordní hodnoty 27,3 %. Celkem poslouchalo Český rozhlas denně 1 669 tisíc a týdne 2 657 tisíc posluchačů.

„Historicky největší podíl Českého rozhlasu na rádiovém trhu je obrovským úspěchem, o který se zasloužili všichni jeho zaměstnanci. Cením si toho, že ve složitém období lockdownu vysílání stanic Českého rozhlasu nejen obstálo, ale dokázalo si získat i nové posluchače,“ uvedl generální ředitel René Zavoral.

  • Jedním z nejnáročnějších žánrů je rozhlasový dokument. Obsahuje jak zpravodajství, tak publicistiku, slovesnou tvorbu i specifickou práci s hudebním designem. V minulém roce vzniklo v rozhlase 853 dokumentů a jejich poslech by vám zabral 23 325 minut.
Naše čísla hrají... s vámi
autoři: Martin Hrnčíř ,
Spustit audio

Související