Český rozhlas spustí v úterý DAB+ vysílač pro Beroun a okolí

23. říjen 2017

Český rozhlas společně s Českými radiokomunikacemi spustí v úterý 24. října 2017 nový vysílač DAB+. Ten svým signálem pokryje Beroun, okolí a bude také dokrývat část dálnice D5.

Nový vysílač bude na základě individuálního oprávnění vydaného Českým telekomunikačním úřadem spuštěn na kanále 12C (227.36 MHz) v 10 hodin ze stanoviště Beroun – vrch Děd s výkonem 300 W ERP s vertikální polarizací. „Hlavním důvodem spuštění vysílače Beroun je konzistentní pokrytí dálnice D5 signálem DAB+ při plánovaném navazujícím spuštění vysílače Plzeň Radeč,“ uvedl ředitel Techniky a správy Českého rozhlasu Karel Zýka

Spuštění desetikilowattového vysílače Radeč proběhne na konci tohoto roku, nejpozději 1. prosince. Dalšími novými lokalitami s multiplexem ČRo DAB+ budou Brno – Hády (5 kW) a Ostrava – Hošťálkovice (10 kW). „Vysílač Beroun pokryje místa, kde by intenzita signálu z plzeňského ani z pražského vysílače nebyla dostatečná, “ doplnil Zýka. Vysílač Beroun bude součástí jednofrekvenční sítě 12C, kterou Český rozhlas uvedl do provozu 1. června 2017 pokrytím Prahy a části středních Čech na základě usnesení vlády České republiky.

autoři: lukpo , bbu
Spustit audio