Český rozhlas v pátek uspořádá den „Pomáhejte s námi“

12. červen 2013

Tento pátek vyvrcholí sbírka „Pomáhejte s námi“, kterou Český rozhlas a jeho nadační fond uspořádal pro lidi zasažené povodněmi. Celý den budou ve speciálním call centru známé osobnosti i zaměstnanci rozhlasu přijímat pomoc. Ta následně poputuje vybraným obcím v jižních, středních a severních Čechách, ale i nevidomým. Rozhlas na pátek připravuje speciální program na všech svých stanicích.

Ve spolupráci se svým Nadačním fondem zřídil Český rozhlas konto pomoci pro lidi postižené povodněmi s číslem 888 444 666/0300. Sbírku je možné podpořit také zasláním dárcovské sms ve tvaru DMS ROZHLAS na číslo 87777. Cena jedné DMS je 30,- Kč, z toho 27,- Kč jde přímo na pomoc postiženým. Na možnosti pomoci upozorňuje rozhlas již od minulé soboty.

V pátek 14. června proběhne den „Pomáhejte s námi“, kdy rozhlas otevře speciální call centrum přímo v největším nahrávacím studiu na pražských Vinohradech. Posluchači budou moci od 5.00 do 18.00 hodin volat na telefonní číslo 221 555 555 a podpořit své spoluobčany třeba i symbolickou částkou. Přísliby finančních darů budou v rolích telefonních operátorů přijímat známé osobnosti, oblíbení moderátoři a další dobrovolníci z řad zaměstnanců rozhlasu. Lidé budou moci hovořit například s Lucií Výbornou, Martinem Veselovským, Jiřím Kokmotosem, Janem Pokorným, Davidem Matáskem, Ondřejem Vetchým, Věrou Čáslavskou, Danou Morávkovou, Simonou Stašovou, Eliškou Balzerovou, Sárou Saudkovou, Michalem Haškem, Tomášem Chalupou a mnoha dalšími.

Veškeré informace včetně přímého video přenosu z call centra budou od čtvrtka k dispozici na webové stránce www.pomahejtesnami.cz. Zde bude po celý den k dispozici také aktuální informace o stavu povodňového konta.

„V návaznosti na těžkou situaci, kterou řeší lidé zasažení v minulých dnech povodněmi, cítí i Český rozhlas potřebu pomoci. Proto jsme se rozhodli ve spolupráci s naším nadačním fondem založit speciální povodňové konto a získat prostřednictvím rozhlasových i mimorozhlasových známých osobností finanční prostředky od posluchačů a široké veřejnosti. Věříme, že lidé podpoří náš záměr, abychom vybrali významnou částku a mohli tak výrazně pomoci postiženým povodněmi“, uvádí René Zavoral, náměstek generálního ředitele pro program a vysílání.

Výtěžek ze sbírky bude rozdělen mimo jiné do oblasti severních Čech, obce Křešice, v rámci středních Čech do obce Toušice-Mlékovice a v regionu jižní Čechy do obce Putim. Jedna čtvrtina sbírky půjde na pomoc zrakově postiženým, kteří byli postiženi povodněmi.

Obec Křešice byla téměř celá pod vodou. Je evidováno 244 vytopených objektů, 180 domácností, evakuováno bylo 1030 z 1280 obyvatel. Největší škody jsou na obecním majetku, tj. chodníky a komunikace. Před povodní byla dokončena nová podtlaková kanalizace, která je kompletně poničena. Výrazně poškozeným objektem je také škola, sloučená s mateřskou školou a multifunkčním hřištěm, které obec nestihla ani slavnostně otevřít. Mlékovice jsou další velmi postiženou obcí. Mimo jiné bylo kompletně zničeno dětské hřiště, vyplavena hasičská zbrojnice, obytné domy. Obec Putim je na tom velmi obdobně.

Sbírka pomáhá již nyní. Jako první obdržela pomoc rodina šestileté nevidomé Janičky Růžičkové z Obříství u Mělníka. Jen stačila rodina dokončit poslední opravy po ničivé povodni z roku 2002, voda jim znovu zaplavila dům do výše 1,5 metru. V tuto chvíli potřebují vysušit dům a opracovat omítku, aby se mohli alespoň částečně nastěhovat zpět. Právě na tyto základní práce obdrželi ze sbírky Pomáhejte s námi prozatím 50 000 Kč.

„Děkujeme za naději na pomoc. Jsme v situaci, kdy voda zničila veškeré vybavení domácnosti. Potřebujeme co nejrychleji začít likvidovat škody – vysoušet, pozvat řemeslníky. Škody odhadujeme dle zkušeností z roku 2002 na 500 tis. Kč jen na stavbě, dalších 300 tis. na vybavení. Uvědomujeme si, že je to velká částka i že je potřeba pomoc i pro ostatní. Prosíme ale o jakoukoli finanční pomoc, abychom mohli co nejdříve začít se zednickými pracemi“, napsal tatínek Janičky.

Nadační fond Českého rozhlasu takto rozdělil v roce 2002 postiženým 2,9 milionů korun.

Jednotlivé stanice Českého rozhlasu na dárcovský den upravily svůj program. Během celého dne se budou do vysílání hlásit reportéři přímo z call centra, budou informovat o výši konta i možnostech přispění na sbírku. Jako poděkování dárcům zařadí stanice mimořádné prvky a hosty. Radiožurnál se bude tématu věnovat kontinuálně po celý den fungování call centra. Dvojka Českého rozhlasu například zařadí záznam koncertu Big Bandu Gustava Broma s Dashou a Janem Smigmatorem, Vltava se tématu začne věnovat již v předvečer dárcovského dne přímým přenosem Mé vlasti, koncertu České filharmonie vedené Jiřím Bělohlávkem z Litomyšle.


Veškeré informace o pomoci Českého rozhlasu najdete od 13. června na speciální webové stránce Českého rozhlasu www.pomahejtesnami.cz

Spustit audio
autor: Oddělení komunikace