Český rozhlas vyhlašuje autorskou soutěž Radio Drama Autor, uzávěrka přihlášek je 16. prosince

17. květen 2019

Český rozhlas vyhlašuje u příležitosti 96. výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání soutěž s názvem Radio Drama Autor. Cílem je podpořit rozvoj rozhlasové dramatiky, rozšířit okruh spolupracujících autorů a nabídnout prostor pro rozvíjení nových témat i formálních postupů. Soutěžní příspěvky mohou zájemci zasílat do 16. prosince letošního roku, výsledky budou zveřejněny v průběhu května 2020.

Soutěž Radio Drama Autor je anonymní, probíhá v českém jazyce a je vypsána ve dvou kategoriích - původní dosud nezveřejněná rozhlasová hra a původní dosud nezveřejněná rozhlasová hra pro děti a mládež. Vítěz v každé kategorii získá finanční odměnu.

Účastníkům soutěže nejsou kladena tematická ani žánrová omezení, akcentuje se však požadavek, aby přihlášené texty nabízely výrazné, originální, imaginativní a pro rozhlasovou realizaci inspirativní vnímání světa a aby dávaly příležitost k bohaté zvukové kompozici a odvážnému využití rozhlasových technologií.

V minulých letech vzešla z autorských soutěží řada textů, které následně v podobě rozhlasových inscenací bodovaly například na mezinárodním festivalu rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio nebo na dalších mezinárodních soutěžích. K nejvýraznějším patří hra Pescho Marka Epsteina, Terapie tmou Andrey Jarošové a Kristiny Májové, Benzína Dehtov Petra Pýchy či hry pro děti a mládež Třináct od Jaroslava Hejnice a Valentýnův první den na Zemi od Kláry Vlasákové.

Kompletní informace o soutěži včetně přihlášky jsou k dispozici na www.rozhlas.cz/rda.

 

Spustit audio