Český rozhlas zve posluchače do země pro starý

24. listopad 2017

Český rozhlas spustí v rámci projektu Ježíškova vnoučata v pondělí 27. listopadu tematický týden s názvem „Tahle země bude pro starý“. Navíc přesně jeden měsíc před Štědrým dnem potěšila Ježíškova vnoučata již téměř 6 000 opuštěných seniorů a další 2 000 na splněné přání čekají.

Začátkem adventu přichází Český rozhlas s tematickým týdnem „Tahle země bude pro starý“, který posluchačům od 27. listopadu do 3. prosince na všech stanicích podrobně odhalí problematiku stáří a stárnutí populace. Český rozhlas Radiožurnál se každý den v dopoledních hodinách bude věnovat závažnějším tématům ze světa seniorů. Vždy v 8:50 přiblíží redaktor L’ubomír Smatana finanční situací dříve narozených spoluobčanů. Následně vysílací čas od 10:40 bude vyhrazen palčivému tématu seniorů jako atraktivní skupině pro nepoctivé obchodníky.

Český rozhlas Dvojka si v rámci tematického týdne připravil seriál „Ukaž se“, do kterého si vybral dva respondenty, čtyřiadvacetiletého studenta VŠE Lukáše a sedmdesátiletého důchodce a bývalého sportovce pana Miroslava. „Oba dva protagonisty jsme v každém z pěti dílů zapojili do vybrané disciplíny, jež absolvovali společně. Šlo nám především o výpověď, srovnání, jak si každý z nich navzdory velkému věkovému rozdílu umí užívat konkrétní činnosti. Například při plavání ve venkovním bazénu byl rychlejší a otužilejší pan Miroslav. V každém díle nám navíc zapojení hlavních protagonistů do vybrané disciplíny zhodnotí odborník,“ řekl šéfredaktor Zpravodajství a publicistiky Českého rozhlasu a vedoucí projektu Ježíškova vnoučata Martin Ondráček. Seriál „Ukaž se“ začíná v pondělí 27. 11. od 9:40 hodin.

Hodinovým speciálem Greying Europe, který se bude věnovat demografickému vývoji, odstartuje v čase od 10:00 do 11:00 tematický týden stanice Český rozhlas Plus. Hosté úterního Pro a proti budou diskutovat o problematice maximální hranice věku v souvislosti s výkonem povolání a protagonisté sobotního pořadu Názory a argumenty si položí otázku, jak zabránit tomu, aby Evropa nevymřela. „Tematický týden Tahle země bude pro starý, je nedílnou součástí projektu Ježíškových vnoučat. Stáří, ať už v podobě péče o dříve narozeného příbuzného nebo doby, kdy sami budeme staří, se týká každého z nás,“ dodal Martin Ondráček.

Do dnešního dne splnila Ježíškova vnoučata celkem 6 000 přání babiček a dědečků, kteří svou aktuální životní etapu prožívají v domovech pro seniory na nejrůznějších místech České republiky. Běžná i originálnější přání jak v hmotné, tak zážitkové podobě lze darovat osobně nebo poslat. Přesně měsíc před Vánocemi je na tematickém webu jeziskovavnoucata.cz k dispozici seznam kolem 2 000 přání, která lze ještě splnit.

Do tematického týdne se zapojí i stanice Vltava, která se zaměří na stáří jako východisko umělecké tvorby a jako kulturní fenomén. Posluchače čeká něha i naděje, hravost i nadsázka a vyhýbat se nebude ani bolesti. V odpoledních Povídkách se posluchači mohou těšit na příběhy finské spisovatelky Merethe Lindstromové nebo utopický svět Jana Weisse. Pořad Kontexty se bude zabývat souvislostmi stáří ve společenském vědomí i v umění. Řadou světových autorů a jejich uměleckých děl (od Shakespeara po Thákura) se inspiruje gerontolog Zdeněk Karlach. A o tom, že umění spojuje generace i žánry a stáří ani mládí nejsou překážkou pro společné zážitky, přesvědčí posluchače Ondřej Konrád a jeho setkání se stárnoucími jazzmany ve středečním Večeru na téma.

Více informací na webu www.jeziskovavnoucata.cz nebo na sociální síti Facebook @jeziskovavnoucata.

Spustit audio