Český strom má šanci na titul Evropský strom roku. Hlasujte pro hrušeň z Drásova u Příbrami

1. únor 2023

Od 1. února bylo odstartováno hlasování v soutěži Evropský strom roku, ve které reprezentuje Českou republiku vůbec poprvé středočeský strom, hrušeň hnilička z Drásova u Příbrami. V soutěži je přihlášených celkem 16 stromů z celé Evropy. Pro hrušeň můžete hlasovat zde.

Na hranici obcí Drásov a Dlouhá Lhota na Příbramsku je solitérní strom, který vyhrál s absolutní převahou anketu Strom roku (vyhlašuje Nadace Partnerství). Je to Hrušeň hnilička, která je podle dendrologů víc než 300 let stará, na výšku měří 13 metrů a její obvod kmene je 390 cm.

Čtěte také

„V minulosti měla velké štěstí, že v její těsné blízkosti zavčasu skončila těžba uranu. Bylo to na šachtě 20. Vytěžená hlušina se vozila na haldu těsně vedle stromu, asi 20 metrů od něj,“ říká Libuše Kopáčková, která hrušeň společně s obcemi Drásov a Dlouhá Lhota přihlásila do ankety Strom roku 2022.

„Celý nápad vznikl v Kvasicích (Kroměříž, Zlínský kraj) u ořešáku, který přežil povodně a který vyhrál titul Strom roku 2017. A když vyhrála naše hrušeň, do Kvasic jsme se s manželem vrátili, abychom ořešáku poděkovali za to, že právě u něj vznikla myšlenka přihlásit drásovskou hrušeň,“ popisuje paní Libuše.

Libuše Kopáčková hrušeň přihlásila do ankety Strom roku

Podle ní dění kolem ankety a hrušně lidi v obci semklo: „Mnozí vůbec nevěděli, že v Drásově něco takového máme. I místní podnikatelé se ptali, jak mají posílat hlasy. Jsem ráda, že se na ni jezdí zájemci dívat a obdivovat. V blízkosti bude také lavička, ze které bude na hrušeň dobře vidět a bude to takové odpočinkové místo,“ dodává paní Libuše Kopáčková.

Spustit audio